НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НАЙ-МАСОВИЯТ ТИП КАТЕРИ НА ГРЪЦКАТА БРЕГОВА ОХРАНА
Най-масовият тип катери на Гръцката брегова охрана са от проекта Panther 57 Fast Patrol Boat – развитие на Lambro 57 coastal patrol boat, производство на гръцката компания MotoMarine, известна в недалечното минало под името Lambro boats. От Panther 57 MK I в състава на Гръцката брегова охрана има общо 35 единици, които са базирани на различни места, най-вече по островите. Може да се каже, че катерите от двата проекта са гръбнакът на това формирование.
Panther 57 е с водоизместване от 28 тона, максимална дължина от 18,20 метра, широчина – 4,68 метра, газене – 0,92 метра. Катерът е двувинтов, има два главни двигателя 12V Man, които му дават възможност да развива максимална скорост до 44 възла. Запасът от гориво на борда е до 3,9 тона, което пък определя и радиусът на действие до 250 морски мили. Въоръжението се състои от две картечници M2 Browning.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка: Атанас ПАНАЙОТОВ

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Coast_Guard
https://en.wikipedia.org/wiki/MotoMarine_Panther_57_patrol_boat
https://www.motomarine.gr/military/products14.html
Логото на Гръцката брегова охрана
Катер на Гръцката брегова охрана от проекта Panther 57 Fast Patrol Boat с бордови номер 604. Снимката е направена на остров Кос през пролетта на тази година.