НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СВЕТЛОТО МУ ИМЕ ЩЕ ПРЕБЪДЕ
В гр. Чипровци представители на четири приятелски народа почетоха паметта на полковник д-р Стефан Дуньов

На 7 септември 2013 г. на площад „Стефан Дуньов” в гр. Чипровци вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри бюст-паметник на полковник д-р Стефан (Ищван) Дуньов. Автор на бюста е скулпторът Огнян Кожухаров. Присъстваха посланикът на Унгария Андраш Клайн, десетки гости от Унгария и Италия, банатски българи от румънското село Винга, където е роден Стефан Дуньов, стотици жители на Община Чипровци и български роднини на героя. Ученически духов оркестър изпълни националните химни на България и Унгария.
Слова произнесоха кметът на Община Чипровци Анатоли Първанов, унгарски, италиански и румънски представители. От името на Управителния съвет на съюз „Атлантик” приветствен адрес прочете капитан I ранг (з) Васил Данов. Православни и католически архиереи извършиха водосвет и благословиха паметника на героя на четири народа. Венци и цветя обсипаха новата чипровска светиня.
Гостите разгледаха Градския музей и временната изложба, посветена на събитието. По случай празника на гр. Чипровци и другите важни дати кметът на общината даде прием. 
Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри международната научна конференция, посветена на 325-та годишнина на Чипровското въстание (1688 г.) и паметта на Стефан Дуньов. Генералният директор на Институт „Балаши” д-р Пал Хатош връчи на участниците в конференцията почетни плакети „Дуньов”. Задълбочено и интересно изследване поднесе д-р Ласло Чорба – генерален директор на Националния исторически музей на Унгария. Непознати факти и оригинални коментари за живота и делото на полк. Дуньов, за развитието на музейното дело в Монтанско и в Чипровския край, за контактите с областите от Унгария, Италия и Румъния, с които ни сродява героят, прочетоха учени и краеведи от четирите държави.
Неизлекуван и с температура бе дипломатът от Италианското посолство, който поднесе приветствие от името на благодарна Италия.
Аудиторията изслуша с интерес и аплодира доклада на председателя на съюз „Атлантик” генерал-майор (з) д-р Съби Събев на тема „Пълководческото умение на полк. Стефан Дуньов в сраженията за свободата на Унгария и Италия” (докладът ще бъде поместен допълнително).
С почит и умиление ген. Събев, полковник Димитър Бузеков, полковник Георги Ганев и капитан I ранг Данов се срещнаха с почтени, отрудени българи, със съученици и стари приятели, насладиха се на величествената гледка на връх Трите чуки, докоснаха се до щедростта и славата на Чипровския край.
Радостното събитие породи и тъжни мисли. Въпреки усилията и съществения принос на община Чипровци, въпреки активното участие на вицепрезидента М. Попова и на областния управител на Монтана Анатоли Младенов, видимото отсъствие на българската държава не можеше да бъде скрито. Паметникът на героя, научната конференция, плакети и грамоти, средства за коктейл и още какво ли не бяха организирани, платени и предоставени от Унгария. Унгарската държава изпрати свои дипломати, учени, обществени дейци и воини, за да увековечат потомъка на храбри българи. Нито един български войник или действащ офицер не почете тържествата. Единственият офицер в Чипровци се оказа унгарското военно аташе.
Вероятно служба „Военна информация” не е докладвала на МО, че се открива паметник на първия българин, удостоен със званието „полковник”. Вероятно министърът на отбраната, началникът на отбраната и немалобройният им апарат са погълнати от някакви далеч по-важни мисии. Можеше да има поне венец от МО. Поне неколцина гвардейци. Поне малък военен оркестър. Защото дечицата, които свириха химните, бяха ги учили съвсем отскоро и доста се озориха...
Някакви депутати, избрани с гласовете на хората от този край, разходиха коремите си по площада, потупаха по гърба този-онзи, обещаха „да помагат”, хапнаха яко на коктейла и яхнаха мерцедесите към София.
Като молба, но и като упрек прозвучаха думите на нашия сънародник от Банат д-р Иван Ранков: „Ние в Банат се кълнем, ставаме и лягаме с името на България. За нас слънцето изгрява откъм България. Погледнете към нас поне с едно око. Открехнете за нас поне мъничко заключените държавни порти. Повече не искаме...”
Привечер площад „Стефан Дуньов” осиротя. Някога будният, бунтовен и работлив градец, дал на Европа възрожденци, духовни водачи, политици и пълководци, споил енергията на католици и на православни, днес крее, притиснат от недоимък, от духовна безпътица, от безхаберието и престъпната некомпетентност на управляващите клики.
Бедни, свидни, първи български полковнико! Сигурно пак щеше да възседнеш коня, ако можеше да зърнеш хала ни.
Васил ДИМИТРОВ
Бюст-паметникът на полк. Стефан Дуньов събра представители на Унгария, Италия, Румъния и България.
Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри международната научна конференция, посветена на 325-та годишнина от Чипровското въстание и на паметта на полк. Дуньов.
Генералният директор на Институт „Балаши” д-р Пал Хатош връчи на участниците в конференцията почетни плакети „Дуньов”.
Докладът на генерал-майор д-р Съби Събев за пълководческото майсторство на полк. Дуньов бе изслушан с интерес и бе изпратен с аплодисменти.