НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЦАР БОРИС ІІІ И ЦАРИЦА ЙОАННА НА БОРДА НА ПАРАХОДА „ЦАР ФЕРДИНАНД” (1930 Г.)
На 20 октомври 1930 г. от Пристанище Варна отплава параходът „Цар Фердинанд”, основно пребоядисан и преоборудван, за да стане сватбен кораб за цар Борис ІІІ и царица Йоанна. Капитан на кораба е Иван Георгиев. На 25 октомври с.г. параходът пристига в пристанището на Бриндизи, където му е отредено централно място. На борда на българския параход са почетен караул от Морското училище и духовият оркестър на Морската учебна част – Варна. След настаняването на царската двойка „Цар Фердинанд” отплава в ескорт от четири италиански бойни кораба. Първоначалният план предвижда ескортът да бъде до българските черноморски брегове, но по желание на цар Борис ІІІ е ограничен до един ден до здрачаване. Преди да се разделят, командирът на ескорта предлага на българския държавен глава да отложи плаването с няколко дни предвид влошаващото се време и надигащата се буря. Военният комендант на парахода капитан І ранг Иван Вариклечков, след съгласуване с цар Борис ІІІ, отговаря, че лошото време не е проблем за „Цар Фердинанд” и неговия екипаж. Светбеният кораб е тържествено посрещнат с 21 оръдейни изстрела в български териториални води от торпедоносците „Дръзки”, „Смели” и „Строги”. Когато параходът преминава край Созопол, към него и към торпедоносците се присъединява внушителен ескорт от 60 рибарски лодки и гемии. В Пристанище Бургас „Цар Фердинанд” акостира на 29 октомври 1930 г., посрещнат подобаващо от ликуващо множество и от представителите на местната и централната власт.
На читателите на „Морски вестник” предлагаме едно ново попълнение в нашия архив – снимка на царската двойка от борда на „Цар Фердинанд”, направена на 26 октомври 1930 г. в Бриндизи – ден след пристигането на българския параход в италианското пристанище. Със съдействието на колегите от Държавен архив – Варна, допълваме темата с още едно изображение – посрещането на „Цар Фердинанд” с царската двойка на борда в Пристанище Бургас.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Цар Борис ІІІ и царица Йоанна на борда на „Цар Фердинанд”. Снимката е направена на 26 октомври 1930 г. в Бриндизи.
Надпис на гърба на снимката.
Посрещането на „Цар Фердинанд” с царската двойка на борда в Пристанище Бургас. Илюстрацията ни е предоставена от Държавен архив – Варна.