НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СЕПТЕМВРИ 2013: 100 Г. ОТ РАЗОРЕНИЕТО НА
ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ: „ПЪТУВАНЕ КЪМ
КОРЕНИТЕ”

Д-р Вида Буковинова завърши новата си книга - „ТАДАРЪКОВИЯТ РОД: Пътуване към корените”. Изданието е посветено на тракийски род от с. Ениджия, Лозенградско. Изследването съдържа значителен и добросъвестно събран материал, включително и картографски - за голямото българско село Ениджия, за събитията през 1913 г. и за преселението в България, както и за възправянето на ениджийци и участието им в общобългарския икономически и културен живот.
През месец септември ще бъде отбелязана 100 годишнината от разорението на тракийските българи, част от които - и то изстрадалата, са ениджийци.
Книгата надхвърля границите на родова възпоменателна инициатива, като авторката слага акцент върху приемствеността и развитието на тракийския род в Поморие и Черноморието.
Издателите се надяват да поставят началото на нова насока в работата по създаването на Енциклопедия „Тракия”- изследване на големите тракийски родове. Припомняме, че този значим културен и изследователски проект бе започнат от проф. Александър ФОЛ и екипа на Програмно-координационния център в гр. Малко Търново още през 80-те години на миналия век.
Очаква се изданието да излезе от печат в средата на м. септември 2013 г., съобщават от ГЕОПАН, Бургас.
Корица на изданието.
С. Ениджия, Лозенградско, архивна снимка от средата на XX век.