НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 40 ГОДИНИ ИНСТИТУТ ПО ОКЕАНОЛОГИЯ - БАН
На 16.09.2013 г. Институтът по океанология „Проф. Фритьоф Нансен”- Варна, при Българската академия на науките, организира тържествена церемония за отбелязване на  40-та годишнина от основаването си. Тържеството ще се открие  в 16 часа във Фестивалния и конгресен център, Варна.
Вече 40 години Институтът по океанология извършва научни изследвания в областта на физика и химия на морето, морската биология и екология, морската геология, динамика на бреговата зона и океанските технологии,  като едновременно  изпълнява и специфични задачи, свързани със стопанството, отбраната и сигурността на страната. Днес Институтът представлява модерен, морски научен център от европейски тип, който успешно решава съвременните научни проблеми на Черно море в съответствие с националните и европейски приоритети и в сътрудничество със сродни институти от черноморския регион, Европа и света.
Официални гости на тържеството ще бъдат кметът на град Варна, областният управител на област Варна, посланиците на Кралство Норвегия и на Япония, двама заместник-председатели на Междуправителствената океанографска комисия към ЮНЕСКО, директори на черноморски океанографски институти, ръководители на министерства и държавни агенции, управители на фирми от морската индустрия, както и учени от партньорски на Института по океанология институти.