НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЗА ТРЕНИРОВЪЧНИЯ КАТЕР „БОТЕВ” НА
ДОСО – БУРГАС

Преди няколко седмици ви запознахме с един интересен учебен плавателен съд: 25 август 2013 г. Помните ли тренировъчния катер „Ботев” на ДОСО – Бургас? Статията се посрещна с интерес и „Морски вестник” се обърна с молба към нашия читател и приятел Славомира Владимирова от София, която проучва тема, близка до тази в публикацията. Благодарение на нейните издирвания можем да допишем част от биографията на някогашния миночистачен катер от българските ВМС.
Славомира Владимирова има данни за периода 1958 – 1964 г. Във всички документи обаче корабът се води под името „Христо Ботев“, а не само „Ботев”, както е изписано на борда му. През изследвания период той е към Морски клуб Бургас и за него в щатното разписание има предвиден екипаж. През 1959 г. има интересна констатация от страна на ДОСО, която има отношение към въпроса защо миночистачният катер е в състава на тази организация:
Учебният катер „Христо Ботев” в Бургаския залив, 1970 г. Снимката е от фонда на Държавен архив – Бургас, и е осигурена със съдействието на Държавен архив – Варна.
„Тяхното обучение (на донаборниците - бел. ред.), в редица клубове, като Поморие, Балчик, Видин и Силистра, става на стари преоборудвани гемии, което е в разрез с основното изискване обучението да преминава в обстановка с тази близка до ВМС, а и създава опасност, поради износеността им, за живота на хората. В някои клубове, като Свищов, Оряхово, Мичурин въобще ДОСО не разполага с моторни катери, на които да провежда  подготовката на корабни специалисти донаборници. Необходимо е ВМС да отдели от своите рейдови катери и, удобните за обучение, стари миночистачни катери (подч. от „МВ”) , за да се обезпечи тази подготовка”.
Ето още едно от достойнствата на серията миночистачни катери (МЧК) проект „Капитан ІІ ранг Протасий Пампулов”, което не бива да бъде забравено!
През периода 1958 - 1964 г. „Христо Ботев“ участва в редица дейности на ДОСО, на борда му са провеждани учебни курсове, в т.ч. и леководолазни. През 1964 г. е привлечен и като осигуряващ катер в организацията на X-я републикански шампионат по морски спортен многобой и празник на ВМФ във Варненското езерото.
МОРСКИ ВЕСТНИК