НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ






:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 











СНИМКИ ОТ 75 525-ТОНЕН ТАНКЕР „ОСЪМ” (IMO
7353975, ПОВИКВАТЕЛЕН ЗНАК LZFJ)

На 12 юни 1974 г. в Кудаматсу, на остров Касадо, Япония, тържествено е вдигнат родният трибагреник над новопостроения 75 525-тонен танкер „Осъм” (IMO 7353975, повиквателен знак LZFJ). Ръководството на кораба е предадено на капитан Георги Василев и главния механик Евгени Донев. Както на еднотипния танкер „Места”, така и на танкера „Осъм” е монтирана система за инертен газ, която работи автоматично и контролира процентното съдържание на кислород в товарните танкове, налягането на инертния газ, неговата температура и др. Освен двата съвременни радара, на мостика е монтиран и микрокомпютър, който следи състоянието на товара на кораба и решава редица навигационни задачи. Танкерът „Осъм” е в състава на Параходство БМФ до 23 април 2004 г., след което предвид трагедиите с еднотипния му „Места” в пристанище Констанца и потъването на танкера „Prestige” (19 ноември 2002 г.) е взето решение да бъде продаден за старо желязо в Аланг, Индия. Последен капитан на кораба е Панайот Недялков.
Максималната дължина на танкера е 236,5 метра, а широчината – 37,2 метра, газенето при пълен товар – 12,92 метра. Главният двигател IHI Sulzer 7 RND90 с мощност 20 500 к.с. дава на танкера възможност да развива максимална скорост от 14,45 възла при пълен товар.
„Морски вестник” изказва своята благодарност на капитан далечно плаване Тодор Даскалов, който ни предостави снимки на „Осъм” от преди 10 години - от личния си архив, от времето, когато е бил капитан на танкера.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки: личен архив на к.д.п. Тодор ДАСКАЛОВ
Моторният танкер „Осъм” на котва в Бургаския залив, 12 ноември 2003 г.
Поглед от мостика към носа на „Осъм” по време на разтоварване на нефт, Бургас, 8 ноември 2003.
Информационно табло на мостика на „Осъм”.