НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ТРЕНИРОВЪЧНИЯТ КАТЕР „БОТЕВ” НЕ Е ЗАБРАВЕН
Благодарим на всички, които ни писаха по повод на тренировъчния катер „Ботев”: 25 август 2013 г. Помните ли тренировъчния катер „Ботев” на ДОСО - Бургас?; 15 септември 2013 г. Още за тренировъчния катер „Ботев” на ДОСО - Бургас;

От писмата разбираме, че бившият миночистач и след това дълги години тренировъчен катер е участвал в множество събития и e оставил някакви спомени у част от читателите на „Морски вестник”. Най-конкретни са спомените на двама от тях:
Проф. дин Иван Карайотов: С него през 1973 г. осъществихме експедицията „Понтос 73”. Изпращам Ви снимка, на която върху кърмата на „Ботев” са подредени археологически материали от ранното Средновековие, извадени при разузнавателни спускания на водолазите в акваторията пред устието на Ропотамо. Тогава за първи път стана ясно, че пред устието е имало древно пристанище. Експедиция „Понтос 73” беше ръководена от хидролога Апостол Апостолов и от мене. Шеф на водолазната група от ДОСО - Бургас беше покойният вече водолаз Панайот Каприев.
Драго Спасов: Спомнете си и 1970 год. когато катер „Ботев” беше осигуряващ на редовния ветроходен поход на ВХТИ - Бургас ...
На борда на тренировъчния катер „Ботев”: Археологически материали от ранното Средновековие, извадени при разузнавателни спускания на водолазите в акваторията пред устието на Ропотамо по време на експедицията „Понтос 73”.
Учебният катер „Ботев” в Пристанище Бургас, 1958 г.