НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 УНИКАЛНА СНИМКА, НАПРАВЕНА НА БОРДА НА
„ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ” ПРЕДИ 45 ГОДИНИ
През тази година представихме на читателите на „Морски вестник” две публикации за „магелановския” кораб „Георги Сава Раковски”:
19 април 2013 г. „Георги Сава Раковски” - първият ни „магелановски” кораб, на снимка и на картина
21 април 2013 г. Един рейс с моторен кораб „Георги С. Раковски“

Наскоро архивът на „Морски вестник” се попълни с уникална снимка, направена на борда на „Георги Сава Раковски” преди 45 години. Корабът плава в щорм, а на гърба на снимката е записано: „14.Х.1968 г. Един малък спомен от 7-месечния рейс на „Раковски”. Фабрично поставеният надпис VALCA вероятно е марката на фотохартията. Има и издайнически пръстов отпечатък - червен, възможно от пръст, докосвал преди това червило. Остава неизвестно на този етап чий е този почерк и кой е авторът на снимката. Може би някой от читателите на „Морски вестник” знае нещо повече за това?
Разбира се, 7-месечният рейс е голямо изпитание и сериозно доказателство за професионализма на всеки екипаж, но далече не е най-голямо постижение за корабите на Параходство БМФ през 1968 г. На 4 ноември 1968 г. във Варна се завръща след 14-месечно далечно плаване, започнало на 8 септември 1967 г., моторен кораб „Любен Каравелов” с капитан Илия Монев.
Снимката е интересна и си заслужава да се потърси повече информация за това плаване и за този рейс на „Георги Сава Раковски”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моторният кораб „Георги Сава Раковски” в щорм,
14 октомври 1968 г.
Надписът на гърба на снимката.