НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МАЛКО ТЪРНОВО ПОЧИТА ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР
ФОЛ

На 23 септември 2013 г. пред Историческия музей – Малко Търново, ще бъде открит балереф на проф. Александър ФОЛ. Откриването на паметният знак е по повод посмъртното удостояване на големия български учен от Общинския съвет на Малко Търново със званието „Почетен гражданин” на странджанския град. Барелефът, пред създадения под негово ръководство музей, отбелязва и наименуването на местната културна и изследователска институция на основателят на съвременната българска тракология.
Делото и заслугите на проф. Ал. ФОЛ за Странджа не се изчерпват с отбелязаните по този достоен начин приноси. Дълги години той беше несменяем председател на Общия научно-консултативен съвет на най-голямата териториална научно-изследователска програма в България.
Историческият музей на Малко Търново вече носи името на световно известния учен проф. Ал. Фол.
В създаденият от него център в Малко Търново бяха проведени редица научни изследвания и експедиции. Заслужават да бъдат отбелязани интердисциплинарните симпозиуми; двутомника „Странджа: древност и съвремие”; престижния Странджанско-Сакарски сборник, който се реферира от почти всички световни библиотеки; енциклопедия „Тракия” (Странджа - Сакар); Програмата „Велека”, която предопредели създаването на природния парк „Странджа”; филиалите на няколко институти на БАН, които бяха изградени и функционираха тук, и др. Това е ценно наследство с поглед към бъдещето, а дългоочакваното решение на малкотърновските общински съветници поражда надежди, че делото на Ал. ФОЛ и неговите съмишленици в Странджа ще бъде продължено и завършено.
Очакват се за събитието да пристигнат участници в Програмата за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край, колеги, студенти и приятели на големия български учен. По същото време започва работата и на учредения от него българо-турски летен университет, съобщават от Програмно-координационния център за научни изследвания - ЕКОПАН.