НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „МУЗЕЙ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ” ОТВОРИ ВРАТИ ВЪВ
ВАРНА

В „Музей за малки и големи” се превърна Учебният музей към Регионалния исторически музей (РИМ) - Варна, благодарение на Американския научен център в София и Фондация „Америка за България”. Учебният музей на Регионалният исторически музей във Варна е първият детски музей в страната ни и е създаден още през 1986 г. От тогава до преди две години, когато музеят затваря своята експозиция, през неговите зали са преминали близо 50 000 деца и младежи в ученическа възраст.
През 2012 г., музеят затваря врати и екипът му започва работата по проект на Фондация „Америка за България” за възстановяване и обновяване на експозицията. Залите са ремонтирани, климатизирани, и със сменено осветление. Дворът е напълно възстановен и превърнат във външна експозиция - естествено продължение на вътрешната. След ремонта детският музей се превръща в един нов и модерен поглед към миналото, съобразен с изискванията на новото време - съвременната интерактивна експозиция умело е приютила в себе си възстановките от старата -  прабългарската юрта и славянската полуземлянка, оръжията и сечивата.  Чрез различни макети и картини е представен живота на древните хора, а посетителите имат пряк достъп до всеки експонат. Специална интерактивна маса дава възможност на децата да поиграят на древната игра „Малка воденица”, да нарисувате своята представа за живота на древните или да наредят пъзел. За да бъде усещането още по-автентично, те могат да се облекат и в специално ушити за целта костюми, дело на ученици от Професионалната гимназия по облекло.
Образователните програми, които музеят е подготвил, обхващат различни периоди и теми и са предназначени за деца на възраст от 8 до 14 години. Заниманията са съобразени с учебните програми  по предметите „Човек и общество”, „История и цивилизация” и „Изобразително изкуство”. Съчетавайки играта с представената информация и прекия достъп до предметите, децата се потапят неусетно в света на музейното дело и научават различни факти от сферата на историята, археологията и изобразителното изкуство.
„Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш” каза уредникът на Учебния музей Лили Липчева в приветственото си слово на откриването, цитирайки известният български писател Николай Хайтов.  И благодари на огромния екип от хора, колеги и приятели, които са направили възможен проекта.
Сред официалните гости на откриването бе и професор Ерик Де Сена - директор на Американския научен център в София, който изказа своето възхищение към РИМ  Варна и го определи като най-интересния музей в страната ни. Той поздрави екипа за положените усилия и пожела успех на новия Учебен музей.
Силвия ЛАМБОВА
Снимки автора