НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЪРВО ИЗДАНИЕ ОТ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНАТА
ПОРЕДИЦА „ТРАКИЙСКИ РОДОВЕ”

Излезе от печат книгата „ТАДАРЪКОВИЯТ РОД: Пътуване към корените. Изданието поставя началото на енциклопедичната поредица „Тракийски родове”. Начинанието бе насърчено и от кмета на Лозенградската община Енидже г-н Илиас Ялмъз. Очаква се днес - 22.09.2013, близо 200 потомци на тракийски бежанци от Ениджия да посетят селото на своите деди, които прокудени преди 100 години, го напускат само за няколко часа. След дълго лутане през непроходимите странджански гори, ениджийци намират спасение в Анхиалския манастир „Св. Георги”.
В книгата е събран богат фактологически материал. Автор е Вида Буковинова. Тя е избрана от тракийския род да напише историята му, като обобщи всички предоставени сведения и събрания богат документален материал. Изданието е илюстровано и професионално оформено от издателски и консултански екип.
За първи път в него се публикуват вдъхновените от съдбата на големия тракийски род живописни платна на акад. Светлин Русев - „Път в бяло” и драматичния „Път в червено”, част от колекцията на проф. Д. Тадаръков, и „Буря” на Румен Скорчев.
Възстановена карта от колекцията на бургаския художник Климент Атанасов, дело на Картографския институт към Генералния щаб на БА, показва жестокия път от Ениджия до Бургаския залив - Анхиало.
Книгата не плаща данък на спомените за разорението преди 100 години. Тя е паметник на възправянето на тракийци и техния едновековен принос към България. Актуалността й е подсилена и от съдбата на съвременните бежанци, повтарящи „жестокия път” - някогашната Тракийска Голгота.
Очаква се,  „Тадаръковият род” да бъде представен пред бургаската културна общественост в Денят на народния будител.

Съобщение на Международния търговски и културен център •ГЕОПАН•, 21.09.2013
Енциклопедичната поредица „Тракийски родове” прие Ениджийския дъб за свой графичен символ. На 22.09.2013 , Тадаръковият род ще се поклони пред свещенното дърво на дедите си.
Акад. Светлин Русев, „Път в червено”, колекция проф. Д. Тадаръков