НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РАБОТНА СРЕЩА НА БЕЛГИЙСКИЯ БИЗНЕС В
„СОЛВЕЙ СОДИ“

Компании – членки на Бизнес клуб България-Белгия-Люксембург (БКББЛ) посетиха „Солвей Соди“ на 20 септември 2013 г. Членовете на Клуба, чийто почетен председател е белгийският посланик в България, Н.П. Аник Ван Калстер, се срещнаха с областния управител на Варна г-н Иван Великов, с кметовете на Варна и Девня г-н Иван Портних и г-н Атанас Кузев, както и с представители на белгийската бизнес общност в региона.
Създаден през 2005 г., БКББЛ е официалното средище на белгийските бизнес, социални и културни интереси в страната. БКББЛ активно насърчава и подпомага развитието на отношенията между България, Белгия и Люксембург и в момента наброява около 80 членове (фирми и физически лица).
Г-н Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, приветства гостите и представи девненския завод, който, с номиналния си капацитет от 1,5 милиона тона годишно, е един от най-големите заводи за синтетично производство на калцинирана сода в България и Европа. Дружеството е и един от най-големите инвеститори в България, с дълбоки корени във Варненска област, който, от приватизацията си през 1997 г., е инвестирал около 1 млрд. лева за устойчивото си развитие, осигуряване на безопасни условия на труд, увеличаване на производствения капацитет, ремонт и реконструкция на съоръженията, изграждане на нова инсталация за когенерация в ТЕЦ „Девен“ и други.
Това беше първо посещението за гостите, които бяха впечатлени от мащабите на производството, от вниманието, отделяно на екологията и безопасността, както и от новаторския подход към дейностите на дружеството и от неговата корпоративна социална отговорност към местната общност. Темите, дискутирани по време на срещата, която последва обиколката на завода, засегнаха сътрудничеството между представителите на белгийския бизнес в България и местните органи на властта в областта на икономиката, околната среда и културната сфера, включително привличането на чуждестранни инвестиции, регионалното развитие, икономическите предизвикателства и кандидатурата на Варна за европейска столица на културата.
На 21.09.2013 г. Н.П. Аник Ван Калстер и г-н Спирос Номикос посетиха Детската площадка от рециклирани материали в кв. Изгрев във Варна, която спечели първа награда в Академията „Иновация в действие“ на „Солвей Соди“. Те обсъдиха с автора на проекта Магдалена Михалева необходимостта да се осигури устойчивост на подобни инициативи и потенциала от дейности за развитието на социално отговорни проекти.
Белгийският посланик  Н.П. Аник Ван Калстер (вляво), областният управител г-н Иван Великов и кметът на Варна г-н Иван Портних разглеждат Музея на содовото производство в „Солвей Соди“.
Изпълнителният директор на „Солвей Соди“ г-н Спирос Номикос показва на  Н.П. Аник Ван Калстер инсталациите в содовия завод.
В събота Н.П. Аник Ван Калстер посети Детската площадка от рециклирани материали, спечелила първа награда в Академията „Иновация в действие“.