НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НОВИ УНИКАЛНИ И РЕДКИ МОНЕТИ НА МЕСАМБРИЯ
Монетосеченето на Месабрия е толкова богато, че винаги ще ни поднася изненади. Още през 1997 г. на страниците на „Море” (кн. 5-6)  публикувахме смятаните за най-стари миниатюрни сребърни монети (оболи), отсечени в древната черноморска колония. По-късно през 2002 г. на страниците на списанието (кн. 1-2) за първи път се появи най-старата месамбрийска драхма с образа на основателя на града Мелсас. Междувременно частни лица с помощта на метални детектори откриха още няколко уникални и редки монети. Само част от тях попаднаха пред очите ми и бяха документирани в Археологически музей – Бургас. И тъй като много находки вече са поели пътя към западноевропейските и североамериканските аукционни търгове, единственият начин да научим за тях стават специализираните страници в Интернет, които обикновено съдържат описания и изображения, в повечето случаи на добре познати монетни образци, но понякога между тях има и сензационни находки. И сега единствено глобалната мрежа ни дава възможност да се запознаем с тези, попаднали далече от българските музейни и лични колекции подвижни паметници.
Напоследък в инернет-страницата, която публикува „Архив на предлаганите и вече продадените на различни аукциони монети” се появи уникална хемидрахма  (половин драхма) на Месамбрия. През 2005 г. на аукциона, организиран от швейцарската антикварна къща Ткалес в Цюрих на 9 май, за 2 600 швейцарски франка хемидрахмата е била продадена. Монетата, ако съдим по снимката, е от добре известният сребърен тип на черноморската колония. ...

Пълният текст на статията на проф. д.и.н. Иван КАРАЙОТОВ можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”.