НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВИХА
КНИГАТА „ВЯРВАМ ВЪВ ВЪЗХОДА НА МОРСКА
БЪЛГАРИЯ”

Във Военноморския музей във Варна представиха книгата на Тремол Иванов „Вярвам във възхода на Морска България”, издадена по повод 100-годишнината от рождението на автора. В тази книга, както сочи авторът на предговора доц. Владимир Павлов, капитан Тремол Иванов е едновременно автор и обект на възпоменание. Това решение на съставителите д-р Елисавета Цветкова и Мария Грозева е реализирано с много усилия, с прецизен подбор и с уважение към паметта на един от заслужилите дейци на Морска България през втората половина на ХХ век – времето, когато нашата страна бе определена от редица световни институции като държава с впечатляващи темпове на своето морско развитие.
В тази книга има интересно съчетаване на родовата памет с историята на Морска България. Така всички, които някога са познавали, а сега помнят, четат, хвалят или критикуват капитан Тремол Иванов, могат да го видят от всичките му страни като личност, като гражданин, като родител, като колега и ръководител, като професионалист във военноморското дело, корабоплаването, корабостроенето и в международната търговия, свързана с различните сектори на морското стопанство.
Не само българската морска история, а и Морска България ще спечели много повече, ако в наши дни се намерят повече достойни наследници на видни радетели на българската морска идея като двете дъщери на капитан Тремол Иванов – Меглена и Ралица, благодарение на които тази книга стана факт. Да се надяваме, че техният пример ще бъде последван и от други наследници!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки: Любомир ЛАЛЕВ
Корицата на новоизлязлата книга.
Част от публиката изпълни зала „Морски сговор” на Военноморския музей много преди началото на представянето на книгата. На преден план е голямата дъщеря на Тремол Иванов – Меглена.
Силвия Ламбова – PR на Военноморския музей представи биографията на капитан Тремол Иванов.
Книгата „Вярвам във възхода на морска България” бе представена от главния редактор на „Морски вестник” капитан ІІ ранг о.з. д-р Атанас Панайотов.
По-малката дъщеря на капитан Тремол Иванов – Ралица, благодари на всички, които са помогнали, за да се появи книгата на бял свят.
Първият екземпляр от луксозното издание на книгата бе връчен на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.