НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СНИМКИ НА ТРАНСПОРТНО-ХЛАДИЛНИЯ КОРАБ
„СЛЪНЧЕВ БРЯГ”

Транспортно-хладилният кораб „Слънчев бряг” е построен през 1967 г. в Корабостроителния и кораборемонтен завод „61 комунари” гр. Николаев, тогава в СССР, по проекта 569А „Сибир” (вж. Приемно-транспортный рефрижератор типа „Сибирь” проект 569А https://soviet-trawler.narod.ru/). Той е първият от общо пет кораба, закупени от България за „Океански риболов”: „Слънчев бряг”, „Златни пясъци”, „Лазурен бряг”, „Албена” и „Китен”.
През периода 1962 – 1972 г. в същия завод са построени общо 47 кораба от този проект. 38 от тях се експлоатират в СССР, пет – в България, два – в Румъния, и още два – в тогавашната Германска демократична република. Удачната конструкция позволява повечето от тях да бъдат експлоатирани до края на 90-те години на ХХ век, а някои от тях – и до началото на ХХІ век. Българските кораби служеха за приемане и транспортиране на уловената от траулерите на „Океански риболов” риба, а така също и снабдяването на риболовните ни кораби в открития океан.
Дължината на тип „Сибир” е 130 м, широчината – 16,83 м, височината на борда до горната палуба – 9,50 м, газене при пълен товар – 7,22 м, дедуейт – 5170 тона. Български автори (Илия Тодоров, Чони Чонев и др.) ползват официалните данни, публикувани от завода – производител, според които корабът има четири главни дизелови двигателя, всеки с мощност от по 1800 к.с. (при 810 об. в мин.). С тяхна помощ развива скорост до 16,4 възла. В регистровите книги на Българския корабен регистър (последната информация за „Слънчев бряг” открих в изданието от 1998 г.), обаче пише, че главните двигатели на кораба не са дизелови, а той е дизел-елктроход. Два главни (гребни) електродвигателя тип 2ПМ-7000-110, произведени в завод „Електросила” – Ленинград (дн. Санкт Петербург) с мощност от по 2580 kW получават захранване от четири дизел-генератора с мощност от по 1375 kW. Освен това корабът разполага с още два спомагателни дизелгенератора с мощност от по 375 kW и един с мощност от 125 kW.
Четирите хладилни трюма са с общ обем от 7300 куб. м. Хладилният агент е амоняк. Температурата, която се поддържа в трюмовете, е от минус 23 градуса до плюс 2 градуса по Целзий. Има общо четири товарни стрели, всяка с товароподемност до 3 тона. Всеки „Сибир” може да носи до 1110 тона дизелово гориво и до 83 тона тежко гориво, прясна вода – до 721 тона. Екипажът (стандартен) е до 72 души, има данни, че на българските транспортно-хладилни кораби е имало до 76 души.
Снимките, които сега показваме на читателите на „Морски вестник”, са направени през 1968 г. в Пристанище Бургас и е твърде възможно да е по време на едно от първите посещения на „Слънчев бряг” след океанско плаване. Разтоварването е на все още необорудваното рибно пристанище и „Слънчев бряг” разтоварва със собствените си палубни средства.
Снимките се съхраняват във фонда на Държавен архив – Бургас и са осигурени със съдействието на Държавен архив – Варна.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Транспортно-хладилният кораб „Слънчев бряг” в Пристанище Бургас, 1968 г.
Поглед от носа към надстройката.
„Майна”! („Спускай!)
Силует на „Приемно-транспортный рефрижератор типа „Сибирь” проект 569А”
Разтоварване с една от стрелите с товароподемност до 3 тона.