НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КАК ДВА ПАЛАМУДА СЕ ПРЕВЪРНАХА В БЯЛА ТИКВА
Герой на този разказ е бате Митко. Той бе един от старите майстори в Лъджата (КРЗ „Флотски арсенал”, Варна). Имаше средно техническо образование, но заемаше инженерни длъжности. Беше технолог към МКД. Димитър Тарев бе едър, висок мъж, с червендалесто пълно лице. Беше около 45 годишен. Обичаше хубавата приказка, винаги биваше усмихнат, не отбягваше хубавите компании и често беше в центъра на масата. Живееше в квартал Аспарухово и по неговите думи беше „некоронования кмет на квартала”. Познавах го от пролетта на 1965 г. След това всяка година корабите бяха на ремонт или док и се виждах с него.
Той е един от първите технолози, под чието ръководство се извършваше ремонта на дизелите 40Д. Беше пращан неколкократно от ръководството на завода в Севастопол за повишаване на подготовката му и изучаване технологията на ремонта на намиращите се в експлоатация на нашите кораби съветски дизели. От тези командировки му остава любовта към руската водка и доброто замезване. Мнението му не подлежеше на съмнение. Всички млади бригадири го слушаха, а ръководството на цеха и завода го ценеше. Ако не се лъжа, имаше и много рационализации. Беше известен и като общественик в квартала.
През есента на нашият кораб му предстоеше да излезе в поредния си ремонт…

Пълният текст на разказа на капитан І ранг о.з. Евгени ЦЕНОВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.