НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НАД 20 000 ДУШИ СА ПОСЕТИЛИ ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ ПРЕЗ 2013-ТА ГОДИНА

Над 20 000 души са посетили  Военноморския музей през 2013 г. Близо 30 % от тях са чужденци, предимно руснаци и англичани. Традиционно, музеят се посещава от чуждестранни туристи най-вече през летния сезон, когато броят им достига почти 50 % от общия брой на посетителите.
Близо 5000 е броят на учащите и децата до 7 години, което не включва тези от други страни. При чуждите посещения броят на учащите и децата до 7 години е около 1500.
През изминалата година в залата за временни изложби са били представени общо 4 изложби, като най-голям интерес е предизвикала изложбата, посветена на 130-та годишнина на музея – „Многото пътеки към морската история ”.
578 са постъпленията във фондовете през годината, като над 90 % от тях са дарения.
Сред най-ценните предмети са колекцията от снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков - полковник Петър Вариклечков, картичките на Борис Стателов от всички краища на света, оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, както и бордовите табели от миночистачите „Искър” и „Добротич”, които музеят получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна и които бяха показани в последната изложба на музея. Не по-малко интересни са и  колекцията хидрографско и щурманско обурудване, сабята „Златоуст” от първата половина на XIX век. и документалния и снимков архив на капитан I ранг Любомир Сапунджуев.
Последното постъпление за 2013-та година е отличието на капитан I ранг Димитър Добрев, посмъртно удостоен с орден „Стара планина” от Президента на Република България Росен Плевнелиев през месец декември, съобщиха от Военноморския музей.