НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ ЗА БЛАГОСЛАВЯНЕ НА
ЧАСТИТЕ И ТЕХНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА ВЪВ ВАРНА
И БУРГАС

На 6-ти януари 2014 г. (Свето Богоявление и Йордановден) бе отслужен Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена в гарнизоните Варна и Бургас.
Във Варна на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна.
Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха осветени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, военните формирования от Военноморските сили 26800 и 36940 и военно формирование 52860 от Военновъздушните сили. 
След благославянето на бойните знамена се проведе шествие от площад „Св. Св. Кирил и Методий” до Морската градина, където на Алеята на възрожденците пред паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 166-та годишнина от рождението му.
Шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха 47 души.
На ритуалите присъстваха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Иван Великов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, народни представители от Варненския регион в 42-то Народно събрание, председателят на общинския съвет Иван Луков, представители на военнопатриотични и родолюбиви съюзи, правителствени и неправителствени организации.

В Бургас на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на общината се извърши  водосвет на бойните знамена и представителните части от гарнизон Бургас от Негово Високо преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и бургаското духовенство в присъствието на официални гости, граждани и гости на Бургас. В ритуала взеха участие представителни части от военните формирования от гарнизон Бургас, представители на областния и общински съвети на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва” Бургас, ветерани. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев. 
След благославянето на знамената шествие се отправи към моста в Морската градина, където смелчаци скочиха в морето за спасяването на кръста.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 166-та годишнина от рождението му. В ритуала участваха представителен блок от Военноморска база – ВМС, официални гости и граждани на града.

Информацията е на „Връзки с обществеността на ВМС”
Снимки: www.navy.mod.bg
Видеоклип: Пресиян Панайотов
Митрополит Йоан хвърли кръста в Черно море от борда на моторен катер от Пункта за базиране Варна.
Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС.
Командващ военния ритуал бе новоназначеният командир на Първи дивизион патрулни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински.
Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.
Представителните части от Варненския гарнизон преминаха в тържествен марш.
След благославянето на бойните знамена се проведе шествие от площад „Св. Св. Кирил и Методий” до Морската градина
В студената морска вода скочиха 47 души ...
21-годишният Александър Николов от Варна първи стигна до кръста.
Митрополит Йоан благослови и дари победителят в надпреварата Александър Николов.
В Бургас на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на общината се извърши  водосвет на бойните знамена и представителните части от гарнизон Бургас от Негово Високо преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.
55 (сред които и една дама) скочиха във водите на Черно море пред Бургас.
Началникът на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, митрополит Йоаникий и кметът на Бургас Димитър Николов по време шествието към обновения мост, където се състоя ритуала „Велик Богоявленски водосвет”.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Бургас се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 166-та годишнина от рождението му.