НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 IN MEMORIAM: ОТИДЕ СИ КОМАНДВАЛИЯТ
ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА БРЕГОВА РАКЕТНА СТРЕЛБА

Вчера близки, приятели и флотски ветерани изпратиха в последния му път о.з. полковник Йордан Петров Няголов – доайенът на българските брегови морски ракетчици. Той е първият началник-щаб на първия български брегови ракетен дивизион (Отделен подвижен ракетен дивизион „Сопка”). На тази длъжност е само от 10 октомври 1962 г. до 12 април 1963 г., след което поема командването на дивизиона до 29 септември 1970 г. Той командва първата българска брегова ракетна стрелба по морска цел (13 юни 1964 г. на огнева позиция в района на Севастопол, тогава в СССР). На практика под командването на полковник (тогава майор) Няголов дивизионът осъществява първите три ракетни стрелби по морски цели, като и трите пъти получава оценка отличен.
От 1970 до 1981 г. полковник Няголов е заместник-командир по тила на Военноморска база Варна, той и началник тил на съединението. Изявява се не само като най-дългогодишният тилови началник, но и като един от най-активните деятели за материално-техническото развитие на най-старото българско военноморско формирование.
Уважаван ветеран, о.з. полковник Няголов бе официален гост на честването на половинвековния юбилей на флотската ракетна част. С публикуването на снимки от това събитие „Морски вестник” изказва и своите съболезнования към близките на уважавания флотски ветеран.
Поклон пред светлата му памет!
МОРСКИ ВЕСТНИК
О.з. полковник Йордан Няголов поднася приветствие от името на ветераните по време на честването на половинвековния юбилей на флотската ракетна част.
Ветерани и моряци-ракетчици от строя се снимат за спомен по време на тържеството. Сред тях е и о.з. полковник Йордан Няголов.
О.з. полковник Йордан Няголов разрязва със сабя тортата на тържеството.
Снимка за спомен със сегашния командир на формированието подполковник Пенев.