НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КАКВО СТАВА С “ГАЛИЛЕО”?
Посвещавам на невероятните учени и преподаватели по радиоелетроника от предшестващите години на катедра “Радиотехника” - ТУ Варна
В памет на акад.  Димитър Мишев - наш учител в неописуемото техническо тайнство на телевизията, ръководител на Централната лаборатория за космически изследвания, един от създателите на телевизията в България и проф. Васил Халачев - наш учител в дебрите на теоретичната радиоелектроника, създател на катедрите по съобщителна техника в ТУ София и ТУ Варна.
С възхищение от нашите учители по разпространение на радиовълните, фидерни линии и антенна техника проф. Ервин Фердинандов, доайен на оптичните комуникации в България и проф. Христо Христов, известен в света с конкретно разработени нови антени заедно с индийски учен, проф. и консултант в Техническия университет “Федерико Санта Мария” - Валпарайсо, Чили.

Времето днес е на огромните информационни масиви, на тяхната обработка и извличане на важна информация за нашия ежедневен бит и професионален живот. Пространствените данни направиха революция в последните години - автоматизация на определяне на места, географски инфомационни системи, оптимизация на маршрути, а оттук спестяване на горива и по-малки замърсявания, повишена ефикасност на търговски дейности чрез пълно познаване на място на стоките във всеки момент, определяне на граници, повишаване на безопасността на транспорта във всичките му видове, но особено на морския и въздушния, точно определяне на навигационно-пътевата обстановка по вътрешните водни пътища, създаване на възможност за изключително точно време, което може да се използва за синхронизация в огромните географски разпределени компютърни мрежи и какво ли още не! И всичко това благодарение на сателитните системи за навигация.
През 2020 г. напълно функционална ще бъде “Бейду” (Компас). Китайската система за позициониране, навигация и точно време вече е представена в различни органи на Международната морска организация и се обсъжда. А Европейската “Галилео”? …

Пълният текст на статията на инж. Стефан Димитров можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”