НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” ПОДКРЕПЯ ПЛУВЕЦА
ЦВЕТАН ЙОРДАНОВ КАТО ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР

На 8 януари 2014 г. в Пресклуб „България”, София, Петър Стойчев, Красимир Туманов и „Аурубис България” представиха пред медиите предстоящите участия на Цветан Йорданов, състезател по плуване към плувен клуб „Левски” - София. Той се е специализирал към плуването в открити води. Тази година ще вземе участие във всички 8 етапа от Световната купа на FINA, което ще бъде реализирано благодарение на генералното спонсорство на европейския лидер в медната индустрия „Аурубис”. Производственото предприятие на компанията в България е в гр. Пирдоп. Компанията е известна със своята политика да подпомага спортове, сред които и плуване, футбол, волейбол, лека атлетика, карате, както на регионално, така и на национално ниво.
За предстоящите състезания в Световната купа на FINA, разказаха представителят на Аурубис България, треньорът Красимир Туманов, Петър Стойчев и Цветан Йорданов.
Цветан Йорданов (в средата) по време на пресконференцията. В дясно от него е Петър Стойчев.
„Подкрепата на „зелените” спортове, като плуването, е важен приоритет на социалната програма на компанията ни. Основен фокус за нас е развитието на младите български спортни таланти, спортсменския дух и постиженията на българския спорт”, сподели Никола Треан, Аурубис България.
„Световната купа на FINA e най-престижното състезание за плуване в открити води. Надявам се да се представя още по-добре и тази година. В състезанието ще се включат най-добрите плувци от цял свят. Целта, която съм си поставил, е първото място и поставяне на Световен рекорд”, каза Цветан Йорданов.
Личен треньор на Цветан Йорданов е Красимир Туманов (треньор и на легендарният Петър Стойчев - 11 кратен носител на Световната купа по плуване в открити води, европейски и световен шампион в дисциплината 25 км, първият човек в света слязъл под 7 часа в преплуването на Ла Манш). Цветан се занимава със спорт от 13 години. Седем години тренира с най-добрия български и световен плувец - Петър Стойчев. В последните шест години те двамата заедно участват в едни от най-тежките състезания в света. През 2008-ма година успява да завърши на 3-то място на маратона в Сърбия/Шабац с разстояние от 19 км. През вече завършилия сезон за 2013-та година, Цветан се класира сред Топ 10 на света.
Профил на Цветан Йорданов
Той заема 9-то място в генералното класиране за Световната купа на FINA. Успява да преплува най-дългия маратон в света с разстояние от 88 км за време 10 часа 06 минути и 52 секунди, като заема престижното 9-то място. Успява да подобри всички негови предни преплувания на маратони и да влезе в плувния елит. През юли и август месец на 2013, заема две 8-ми места на маратоните в Канада. Там плува в ледено студени води с температура между 15-17 градуса в продължение на 32 и 34 км. Телесната му температура спада до 33 градуса, но това не му пречи да се пребори с едни от най-добрите. През 2012-та година има 7-мо място на маратона в Македония (Охрид).

Етапите от Световната купа на FINA за плуване в открити води са:
26 януари 2014 г. - Аржентина: Росарио - 15 км
02 февруари 2014 г. - Аржентина: Санта Фе - 57 км
09 февруари 2014 г. - Аржентина: Парана - 88 км
29 март 2014 г. - Мексико: Манзанило - 15 км
26 юли 2014 г. - Канада: Сан-Жан - 32 км
02 август 2014 г. - Канада: Магог - 34 км
24 август 2014 г. -  Македония: Охрид - 30 км
31 август 2014 г. - Италия: Неапол - 36 км