НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НЕВЕРОЯТНАТА СЪДБА НА ПОСТРОЕНИЯ ПРЕЗ
1962 Г. ВЪВ ВАРНА ПЪТНИЧЕСКИ КОРАБ „АЙ-
ПЕТРИ”

Когато преди преди десетина години издавахме книгата на Радка Тодорова „Инж. Тодор Йорданов - живот отдаден на кораборемонта” (ИК, Морски свят, 2003), не съм предполагал, че ще се върна отново към една от снимките, която е поместена в приложенията. Снимката е на пътническия кораб „Ай Петри” и е подарена на инж. Тодор Йорданов от неговия капитан. И наистина, какво толкова? Един от пътническите кораби, построени в КЗ „Г. Димитров” - Варна, за СССР ... Оказва се обаче, че проектираният и построеният във Варна малък пътнически кораб плава и днес, повече от половин век, при това в качеството си на луксозна частна яхта и научно-изследователски кораб!
Разбира се, не откривам топлата вода, този факт открих в различни сайтове в интернет, но само в рускоезичните сайтове се посочва, че корабът е построен в България.
Нека още в самото начало посоча, че проектът 528 на 250-местен пътнически кораб за близко и далечно крайбрежно плаване е дело на инж. Любомир Веселинов и е изпълнен по задание на Параходство „Български морски флот”. Затова първите два кораба от серията - „Георги Димитров” и „Васил Коларов” са получени от БМФ. Затова и в някои от руските сайтове този проект кораби, както и следващият (543А) са посочени като тип „Георги Димитров” (а в други - тип „Алупка”).
„Ай Петри” е шестият кораб от серията (строителен № 529) и е предаден на СССР през 1962 г. В издадения през 1987 г. справочник (каталог) на проектираните и построените кораби у нас неправилно е посочено (на стр. 7), че „Ай Петри” е проект 528. Като разгледаме внимателно силуета му, става ясно, че той е проект 543А (дело на същия проектант), което е посочено и в някои руски сайтове.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Дължина най-голяма: 63,80 м
Широчина най-голяма: 9,32 м
Газене: 3,00 м
Водоизместване тегловно: 820,00 т
Пътниковместимост (сред руски сайтове):
- в кабини - 102 души
- на палубата - 110 души
Главният двигател е дизелов, с мощност 1000 к.с.
Едновинтов, винтът е с фиксирана крачка.
Скорост при пълно натоварване: 12,75 възла
Далечина на плаване: 2800 мили
Автономност: 7,5 денонощия
Екипаж: 39 души (по проект), 46 души (според руски сайтове)
Един въртящ се палубен кран, с товароподемност 10 тона.

Веднага след предаването на кораба „Ай Петри” от българските корабостроители, той е включен в състава на Черноморското морско параходство на СССР. Радва се на голяма популярност и заедно с кораба „Киргизстан” се смята за един от най-луксозните съветски пътнически кораби в региона. В различно време е пребазиран от Одеса в Ялта и обратно. Някъде към 1976 г., в продължение на едно десетилетие „Ай Петри” и еднотипният му „Пицунда” са
„Ай Петри”. Снимката е публикувана в книгата на Радка Тодорова „Инж. Тодор Йорданов - живот отдаден на кораборемонта” (ИК, Морски свят, 2003).
KONDOR EXPRESS. Снимката е направена от Карлос Поведа, Барселона.
ROYAL SPICE. Снимката е направена от Карлос Поведа, Барселона.
LA SULTANA
собственост на „Черноморска геофизическа експедиция” (към Министерството на геологията на СССР), Одеса. Използват се като изследователски кораби при търсенето на нефт в черно и в Азовско море. Тогава са базирани в Иличовск. По-късно „Ай Петри” става собственост на Министерството на газовата промишленост на СССР.
През 1993 г. корабът получава името KONDOR EXPRESS и като такъв се появи по нашето крайбрежие и пристанища (със сигурност в Созопол), като остана в неизвестност кой е неговият собственик. По-късно е регистриран като частна яхта под флага на Камбоджа и под името ROYAL SPICE. Последната (засега) промяна е през 2007 г., когато някогашният „Ай Петри” става LA SULTANA (IMO: 6725274; MMSI: 357637000) и е регистриран под флага на Панама. Собственик на кораба е Fowler Enterprise SA, Панама, а корабът (по регистрация) е отново научно-изследователски.
В духа на соцреализма ще бъде, ако на финала заключим, че този кораб вече повече от половин век разнася славата на варненските корабостроители. Уви, това не е точно така. Както вече посочих, в англоезичните сайтове се посочва само, че LA SULTANA е построен през 1962 г. За това написах тази малка статия, за да не забравяме, че сме имали талантливи проектанти и корабостроители. А дали ще имаме отново - това е друг въпрос.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Източници:
Каталог на проектираните и построените в България кораби, изд. на Института по корабостроене, 1987 г., Варна
https://myship.com/imo/6725274/LA-SULTANA/gallery/photo/132915
https://fotki.yandex.ru/users/paata-tabagua/view/669373/?page=1#preview
https://ships.at.ua/forum/5-90-1