НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ГРАМОТА ОТ ПЪРВОТО МАСОВО ПРЕПЛУВАНЕ ДО
ОСТРОВ БОЛШЕВИК (СВ. АНАСТАСИЯ)

Благодарение на съдействието, което получихме от приятеля на „Морски вестник” капитан далечно плаване Александър Първанов, имаме възможност да ви представим грамота от първото масово преплуване до остров Болшевик (Св. Анастасия). То се е състояло на 29 юли 1962 г. Поводът на пръв поглед е чисто идеологически – годишнината от бягството на 43-та антифашисти, избягали от заточение от остров Света Анастасия (след 1944 г. – Болшевик) на 29 юли 1925 г. Годишнината не е кръгла, но явно, организаторите са решили да реализират своята идея не само по идеологически, а и по други съображения, най-вероятно за масовизиране на спорта плуване сред младите хора. Известно е, че подобни прояви по това време без партийната благословия просто не са се случвали.
Капитан Александър Първанов постъпва във Висшето народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – Варна през 1961 г. Така или иначе, отличникът-математик от гимназията в Своге е определен от наборната комисия да служи във Военноморския флот, но на изпитите той не оставя никакво съмнение за своята ориентация. Решава за много кратко време задачите по математика и си тръгва... Настига го известният по-късно преподавател по военноморска история капитан І ранг Георги Антонов (Канцлера), като настоява младежът все пак да остане и да опита да направи каквото може... Първанов се усмихва, тези задачи не са проблем за него!
Веднага след завършването на І курс, Александър Първанов със своите съвипускници е изпратен на стаж във Военноморска база Бургас. И младежът, който някога е пускал хартиени и дървени модели на кораби по река Искър, показва, че може да плува и в морето. Включва се в масовото преплуване и на острова бива награден с грамота, която запазва вече повече от половин век. Година и половина след масовото преплуване курсант-старшина І степен Александър Първанов е награден със снимка пред знамето на училището за добра работа като младши командир (Забравихме ли за тази морална награда?). Вероятно от него щеше да стане и добър офицер от Военния флот (не случайно и в запаса достига до званието капитан ІІІ ранг), но желанието му е неизменно – да застане на мостика на корабите от търговското корабоплаване. И това става реалност, благодарение на усилията му, които продължава да полага в тази насока. Но за това – малко по-нататък!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Грамотата и снимката са от личния архив на
к.д.п. Александър ПЪРВАНОВ
Грамота от първото масово преплуване до остров Болшевик (Св. Анастасия), състояло се на 29 юли 1962 г., връчена на Александър Първанов.
Снимка на курсант-старшина І степен Александър Първанов пред знамето на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров”, 28 февруари 1964 г.
Снимката е подписана от тогавашния началник на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг (по-късно контраадмирал) Дичо Узунов и подпечатана с печата на училището.