НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОТКРИХА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ПУНКТА ЗА БАЗИРАНЕ ВАРНА
В Пункта за базиране Варна тържествено откриха новата учебна година. Заместник-командирът на Военноморска база – ВМС, капитан І ранг Мален Чубенков, рапортува на заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев за готовността на формированията за започването на редовни учебни занятия. Военните моряци бяха благословени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Тъй като подготовката на корабите от ВМС е с непрекъснат цикъл, традиционно новата учебна година във Военноморска база – ВМС, започна с показни занятия. Те бяха наблюдавани и от официалните гости на тържеството, сред които бяха още: областният управител Иван Великов, директорът на Института по океанология към БАН проф. д-р Атанас Палазов, ректорът на Корабостроителния факултет към Техническия университет – Варна, доц. д-р Пламен Дичев, кметове от региона – Пенка Йорданова (Вълчи дол), Милена Недева (Каспичан), Слави Кирязов (Приселци). Занятията бяха наблюдавани и от ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”.
В района на дивизиона патрулни кораби екипажът на фрегатата „Смели” отработи разписание за проверка на кораб-нарушител с използване на корабната лодка. На борда на кораба се разигра учебна обстановка: фрегатата „Смели” патрулира в заповядан район, в който навлиза кораб, обявен за „подозрителен”. След разпит по УКВ-станцията, вахтеният офицер  на фрегатата „Смели” се усъмнява в достоверността на получените отговори, докладва на командира си, който заповядва групата за проверка да се качи на борда на въпросния кораб и да извърши проверка – т.н. бординг операция. Групата се инструктира и получава разпореждания от старши помощник-командира на „Смели”. С качването си на борда, всеки член на проверяващата група знае своите задължения и заема точно определена позиция осигуряваща безопасността на останалите членове на групата. Комуникацията между тях се осигурява чрез радиовръзка и предварително отработени команди и знаци.
Доброто взаимодействие между членовете на групата е постигнато след множество тренировки. Екипажът на подозрителния кораб е строен в носовата част, с изключение на един човек в машинното отделение и един мостика, подготвил корабните документи за проверка. Членовете на екипажа се претърсват за оръжие и им се проверяват личните документи. Командирът на групата се качва на мостика, за да извърши проверка на документите на товара и на кораба, а през това време друга част от групата щателно проверява корабните помещения за нередности. През цялото време, отделните проверяващи групи поддържат връзка помежду си, както и с провеждащия операцията офицер на борда на фрегатата „Смели”. След завършване на проверката, ако не са установени нередности корабът бива освободен да продължи по маршрута си, а при откриване на нередности корабът бива задържан и предаден на пристанищните власти.
В района на дивизиона кораби със спомагателно назначение се разигра  друга учебна обстановка: учебно-спомагателният кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев” е на швартови в пункта за базиране. Получен е сигнал „Въздушна опасност”. Двойка самолети нанасят „бомбени удари” в района на стоянката. На борда на учебно-спомагателния кораб възникват „пожари”. Гасенето започва от аварийно-спасителната група на кораба. Пожарите се разрастват. Оповестена е противопожарната служба на Пункта за базиране Варна. Оповестена е и противопожарната служба на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Силите на Пункт за базиране Варна (пожарен автомобил “Мерцедес” - АКТРОС с лафетен струйник) съвместно с екипите на Областно управление по пожарна безопасност и защита на населението (ОУПБЗН), практически отработиха въпросите на междуведомственото взаимодействие, посредством реални действия по гасене на пожар на кораб, като обърнаха особено внимание на съвместното управление на силите и средствата, комуникациите и логистичното осигуряване
На минния ловец „Цибър” учебната година започна с отработване на едно от основните корабни разписания – използване на подводен управляем апарат, който служи за откриване и унищожаване на мини.
Повечето от показаните занятия ще бъдат в основата на предстоящото  тактическо учение на Военноморската база - ВМС - „Черно море - 2014” и учението на Военноморските сили на Република България „Бриз 2014” с  участие на държавите членки на НАТО през м. юли т.г.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки: „Връзки с обществеността на ВМС”
Противопожарната служба на Пункта за базиране Варна бързо реагира на подадения сигнал за учебна пожарна тревога със своя пожарен автомобил “Мерцедес” - АКТРОС с лафетен струйник.
„Пожарът” е загасен.
Заместник-командирът на Военноморска база – ВМС, капитан І ранг Мален Чубенков, рапортува на заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев за готовността на формированията за започването на редовни учебни занятия.
Официалните гости – от птичи поглед.
Военните моряци бяха благословени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Митрополит Йоан продължава добрите традиции, поставени от неговия предшественик митрополит д-р Кирил (светла му памет!) да бъде сред военните моряци и да ги насърчава при изпълнението на техния воински дълг.
Бординг-групата от фрегатата „Смели” демонстрира възможностите на новата корабна лодка.
Момент от учебната бординг-операция, разиграла се в района на дивизиона патрулни кораби.
Екип на на Областното управление по пожарна безопасност и защита на населението своевременно се включи в гасенето на „пожара” на борда на учебно-спомагателния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”.
Момент от съвместните действия на пожарникарите в района на учебно-спомагателния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”.