НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИНТЕРЕСНА ЗИМНА СНИМКА НА МОТОРЕН КОРАБ
„ЛИЛЯНА ДИМИТРОВА”

Инж. Стефан Димитров - приятел, читател и автор на „Морски вестник”, ни изпрати интересна зимна снимка на м/к „Лиляна Димитрова”, направена на 31.01.2007 г. в док на Керч. „Спомням си деня - пише ни той, - защото над 40 мин трябваше да вървим пеш с колегата на връщане от завода, след като монтирахме черната кутия (SVDR), защото имаше много повече сняг, отколкото се вижда покрай кораба и никакъв транспорт до хотела”...
„Лиляна Димитрова” служи 30 години под български флаг и в състава на Параходство „Български морски флот”. Той е кораб, оставил следа в историята на търговското ни корабоплаване. Затова, нека си припомним за събития, в които той е участвал.
14 януари 1982 г. В Корабостроителния комбинат „Г. Димитров” във Варна е вдигнат флагът на 38 000-тонният кораб за насипни товари „Лиляна Димитрова” (IMO: 8105246). Кръстница на кораба е Сима Лашева от софийския завод „Лиляна Димитрова”. Първи капитан на кораба е Стоян Ковачев. „Лиляна Димитрова” е в експлоатация до 6 април 2012 г., когато е предаден за нарязване на скрап в Гадани Бийч, Пакистан (пристига там на 30 април 2012 г.).
1 септември 1983 г. Екипажът на „Лиляна Димитрова” под командването на капитан Стоян Ковачев се завръща в
Зимна снимка на м/к „Лиляна Димитрова”, направена на 31.01.2007 г. в док на Керч.
родината след като е извършил първия околосветски рейс с кораб, построен в България. Главен механик по време на това плаване е Коста Атанасов. Околосветското плаване продължава 137 денонощия, от които 96 на ход, 25 - на котва, 16 - на кей. Тази продължителност е три пъти по-кратка от първото българско околосветско плаване, извършено от кораба „Георги Сава Раковски” през 1964 г.
14 февруари 1990 г. Под командването на капитан Стоян Ковачев моторен кораб „Лиляна Димитрова” се завръща от второто си околосветско плаване. На 22 юли 1989 г. отплават от Варна за Южний (тогава в СССР), където натоварват 32 000 тона урея. Разтоварват в Бейлунганг (Китай), след което поемат курс към Австралия - порт Макай. Там натоварват 17 400 тона слънчоглед насипно. От там - 5000 мили през Тихия океан. След преминаването на Панамския канал спират в Тампико - Мексико. След това - в САЩ, където натоварват жито за Казабланка, където посрещат новата година. След това поемат курс към Балтимор… За 282 дни „Лиляна Димитрова” изминава 38 239 мили и превозва 115 450 тона товари.
3 май 1995 г. Край бреговете на Сомалия в Аденския залив моторен кораб „Лиляна Димитрова” става обект на пиратско нападение преди да навлезе в Индийския океан. В 14,15 ч. местно време българският кораб е обстрелван от плавателен съд без отличителни знаци за опознаване. Нанесени са поражения по корпуса и по някои корабни съоръжения. Не е направен опит за завземане на „Лиляна Димитрова”. След инцидента корабът получава нареждане от ръководството на БМФ да се отправи към йеменското пристанище Мукала, за да бъде оказана медицинска помощ на пострадалия при обстрела втори механик. Той е настанен в болница без опасност за живота. „Лиляна Димитрова” продължава рейса си от Западна Европа за тайландското пристанище Лаем Шабанг.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка: инж. Стефан ДИМИТРОВ