НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИСТОРИИ КАТО ОТКК В КОРАБОРЕМОНТНИЯ ЗАВОД „ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ”
Аз съм във военния Кораборемонтен завод „Флотски арсенал”. Той вече бе на подчинение към УВРБЗ (Управление военно-ремонтни бази и заводи) на МНО (Министерство на народната отбрана). Бях назначен за инспектор ОТКК (Отдел за технически и качествен контрол). За изминалите 10 години всяка година бях на ремонт и док в завода, а през последните три от тях наблюдавах ремонта на всички МПК (малък противолодъчен кораб, пр. 201-М). Познавах както работниците, така и ИТР (инженерно-технически работници)-състава, както и почти целия офицерски състав. Предната година в завода имаше направени кадрови промени – имаха нов директор и ново ръководство. Много от офицерите бяха на нови длъжности.
Като инспектор ОТКК отговарях за качеството в цех 1 – участъци МКД (монтаж на корабни двигатели) и КСМ (корабни спомагателни механизми), цех 4 - корпусен и цех 5 – електрици. На другата година назначиха офицер на длъжност за ОТКК на корпусния цех. Към всеки цех продължаваха да работят старите кадри на контрольорите. Моите задължение бяха освен контрол на тяхната дейност, така и непосредствено участие в приемните и сдатъчни изпитания на всички обекти идващи за ремонт, както и на отскоро строящите се катери. Ходех и за разследване на всяка подадена към завода рекламация. Това изискваше за кратко време да се запозная детайлно с много възли и корабни двигатели, които бяха на въоръжение не само в нашия флот, но и на ремонтиращите се съветски кораби и обекти на Параходство БМФ.
Заводът, съгласувано с тех. отдела (техническия отдел) на ВМФ, минаваше към ремонт по типови технологии на спомагателни и главни двигатели, чийто демонтаж и монтаж по-късно се извършваха от работилниците на флота …

Пълният текст на разказа на капитан І ранг о.з. Евгени ЦЕНОВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”