НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ТЪРСЕНЕТО НА КРУИЗ ВАКАНЦИИ ВОДИ ДО НОВИ
34 КОРАБА И 14,5 МЛРД. $ ИНВЕСТИЦИИ В
СЕКТОРА ДО 2016 Г.

Очакваният ръст на круиз пазара в България през 2014 г. е за нови 24 %. Ваканциите на ветроходни яхти из островна Гърция също бележат ръст в цяла България

Споразумението с Иран, падащите цени на петрола през последните 6 месеца, въвеждането в експлоатация на нови пасажерски кораби с хиляди каюти и по-ниските цени на круиз ваканциите за 2014 г. са само част от детайлите, обясняващи очакванията за поредна рекордна година за круиз индустрията. Обяснено в цифри, наблюдаваме почти трикратно увеличение на пасажерите в световен мащаб за последните 12 години. Само за 2013 г. това са над 21,3 милиона пасажера, от които 6,4 млн. европейци. Тези официални данни на Международната асоциация на круиз линиите стоят зад  инвестиционната програма от 14,5 млрд. долара и строежа на нови 24 морски и още 10 речни пасажерски кораба до 2016 г. Понастоящем в света оперират 63 круиз линии с 400 пасажерски кораба. От
тях в Европа работят 43 круиз линии, управляващи 207 кораба с над 249 000 легла, а посещаваните европейски дестинации за 2013 г. са 250.
Туристическите агенции продължават да бъдат основният канал за резервации на круиз ваканции както в света, така и в Европа и в частност България. Всеки 7 от 10 пасажера предпочита туристически агент пред възможността за самостоятелна резервация и плащане чрез интернет.
Традиционно, в началото на годината започна периодът на промоции на круиз ваканциите. Известен в целия свят като Wave Season, това е времето от началото на януари до март, когато се резервират около 50 % от капацитетите на корабите за текущата година. За 2014 г. ще бъдат въведени в експлоатация следните нови пасажерски кораби:
- Norwegian Cruise Line, Norwegian Getaway
- Windstar Cruises, Star Pride
- Princess Cruises, Regal Princess
- Pearl Seas Cruises, Pearl Mist
- Costa Cruise Lines, Costa Diadema
- Royal Caribbean International, Quantum of the Seas
За 2014 г. очаквания ръст от круиз пасажери за България е за нови 24 % или над 5000 човека (без децата до 18 години). Забележителното съотношение цена/качество, разнообразието на предлагане, забавленията и възможностите за посещение на различни държави за кратък период от време са само част от обяснението за непрестанно разрастващия се пазарен дял на круиз ваканциите спрямо същите на суша.
Съществен ръст на резервациите се наблюдава и в един сравнително нов за България туристически продукт: ваканциите на ветроходни яхти с или без шкипер (капитан) главно за островна Гърция. Българите пътуват със собствени автомобили, спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели и в болшинството от случаите достигат до яхт марините без да се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да управляват яхтите самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на шкипер. Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Цените на човек на седмица за ваканция на яхта с шкипер се движат от около 400 евро в началото и в края на сезона и надхвърлят 1000 евро от края на юли до края на август. Резервациите за яхти също се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са силно ограничени и като плавателни съдове, и като шкипери.

За Българското Круиз Общество:

Българското круиз общество е неправителствена организация, подпомагаща информираността на българските пасажери, медии, туроператори и туристически агенции, за достиженията и текущото състояние на световната круиз индустрия. Към асоциацията сътрудничат обучени и акредитирани круиз експерти от Асоциацията на круиз линиите във Великобритания, чиято цел е да следят тенденциите и да дават препоръки на клиентите от България при избора на най-подходящото пътешествие като продукт, време на пътуване, дестинация и пазарни условия.

Илиян ИВАНОВ
председател на Българското круиз общество
17 януари 2014 г.