НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЪРВАТА МИ ГОДИНА В ТЕХНИКУМА И СРЕЩАТА С ПАРАХОДА „AIACE PRIMO“
Преди да опиша срещата ми с кораба „Aiace Primo“ край нос Шабла през лятото на далечната 1965 г., бих желал да се върна поне с една година по-рано от това лято, когато постъпих в първи курс на Техникума по корабостроене в гр. Варна. По онова време техникумът се казваше точно така – нямаше я думата корабоплаване, нито техникумът имаше някакво име (патрон).
През 1964 г. завърших основното си образование в ППГ, т.е. Първа политехничека гимназия във Варна. Това е сегашното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ на улица „Братя Миладинови“ във Варна. Сутрешната смяна учеха основното училище, а следобед - Първа гимназия. На следващия месец се сменяхме и т.н.
Първоначално подадох документи в Техникума по механотехника гр. Варна и бях приет по специалност „Двигатели с вътрешно горене“, което се считаше по онова време за много престижно. Техникумът по механотехника също нямаше име (патрон) и беше известен под съкращението ТМТ. Той се намираше в сградата сегашната гимназия по механотехника и се разполагаше на първите три етажа. На последния, четвърти етаж, учеха на две смени техникумите по корабостроене и електротехника, като се сменяха ежемесечно по ред единият сутрин, а другият следобед.
Още тогава бях планирал по-нататъшното си обучение – след техникума желаех да постъпя във Военноморското училище по специалност „Корабоводене”. Тогава нямаше такава специалност в Техникума по корабостроене. Специалностите там бяха „Корабостроене”, „Корабни машини и механизми”, „Корабна електротехника” и „Подемно-транспортни машини”. Още първите няколко дни след началото на учебната година, 15 септември, специалността „Подемно-транспортни машини” в Техникума по корабостроене се трансформира в „Морско корабоводене”. Това беше истински шанс за мен. Кандидатствах отново и бях приет с прехвърляне от механотехникума в Техникума по корабостроене по специалността „Морско корабоводене”. Директор на техникума по това време беше инж. Георги Алтев.
Създаването на корабоводители със средно образование по онова време се наложи поради две причини. …

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Орлин Станчев можете да прочетете (в PDF-формат) в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.