НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЧЕРНОМОРСКО ИЗДАНИЕ - ЖЕЛАНО ОТ ВСИЧКИ
СВЕТОВНИ БИБЛИОТЕКИ

Изданието „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, том 1 е най-големият ни черноморски издателски проект, съобщават от ГЕОПАН. В няколко писма, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” информира, че интересът към изданието е много голям. „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” е поръчано от почти всички световни партньори на библиотеката - по линия на международния книгообмен. Между тях са:
Конгресната библиотека - Вашингтон;
Националната библиотека - Анкара;
Университетска библиотека - Питсбърг;
Университетската библиотека - Сиатъл;
Университетската библиотека - Льовен;
Руската държавна библиотека - Москва;
Националната библиотека - Санкт Петербург;
Националната библиотека - Минск;
Държавната и научна библиотека - Киев
и Националната библиотека - Кишинев.
Изданието е изпратено и на Вселенската патриаршия в Константинопол, дарено на Университета „Аристотел” в Солун,  Държавен музей - Ермитаж в Санкт Петербург и Британската библиотека в Лондон.

Припомняме на нашите читатели, че концепцията за български издания от класа на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” е разработена под ръководството на проф. Ал. ФОЛ през 80-години на XX век, по повод на фундаменталния  труд „СТРАНДЖА: древност и съвремие” - днес, в категорията „редки и ценни книги”. В него бяха  публикувани резултатите от научните изследвания по Програмата „Странджа-Сакар”.
Издаването на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” се осъществи с модерна издателска и изследователска концепция, съчетала в себе си забележителните приноси на учени като акад. Васил Гюзелев, проф. Михаил Лазаров, проф. Елена Грозданова, проф. Велко Тонев с най-новите изследвания на историята и културата на Поморие и Поморийско.