НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОНФИСКУВАНИ СА СТОТИЦИ ЯХТИ
Стотици тежко въоръжени полицаи от специалните части на Мексико, безброй полицейски автомобили и затворнически автобуси атакуват яхтклубове по океанските крайбрежия на страната. Цялата операция се провежда светкавично, но липсват обичайните зловещи команди, крясъци и дрънкане на белезници. Целите са набелязани предварително, а те са на първо място яхтите на американски и канадски пенсионери, които прекарват последните години от живота си в слънчевата и топла страна. Казано с други  думи – яхти с дължина около 10-12 метра. Повечето от тях са купувани на старо, с малки изключения, разбира се. Собствениците прекарват времето си в повечето случаи на кея и по плажните кръчми, плащат си портовите разноски „на общо основание” и харчат парите си в същата тази държава.
Но нека продължим нататък. Изумените жители, туристи и яхтсмени си мислят първоначално, че става дума за поредния евтин и безвкусен екшън- филм и очакват всеки момент да бъде заловен виден наркопласьор или  търговец на оръжие, оглеждат се за известни актьори, но остават дълбоко разочаровани. Полицаите са много любезни, не щурмуват безогледно яхтите на възрастните хора, не крещят заплашително и въобще се държат подозрително цивилизовано. Дори не се качват на яхтите!
Изплашени собственици на яхти подават с разтреперени ръце документи на страшните хора с автоматично оръжие по безбройните кейове на Мексико, а пък онези, които си пият бирата под навеса в яхтклуба, тичат презглава към разплаканите си жени в яхтите. 
За какво всъщност става дума? На основание Указ на президента на Мексико, г-н Enrique Pena Nieto, всички собственици на яхти, които нямат т.н. Permits (разрешение за пребиваване) ще бъдат вписани в специален списък, на основание на който яхтите им ще бъдат конфискувани и продадени на търг в полза на държавата. Тук нещата започват да стават много сериозни!

Пълният текст можете да прочетете в авторската рубрика „На остър бейдевинд с Жоро Никлев”.