НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОПРАВКА: СНИМКАТА НЕ Е НА „ВАРНА”, А НА
„ПЛИСКА”!

По повод на публикацията 19 януари 2014 г. Снимка на моторния кораб „Варна” (1958 - 1968 г.) в КРЗ „Одесос” нашият читател, приятел и автор капитан далечно плаване Орлин Станчев ни обърна внимание, че на снимката не е „Варна”, а някой от трите еднотипни кораба: „Русе”, „Пловдив” и „Плиска”. Капитан Станчев е плавал като втори помощник-капитан на „Русе” и добре познава силуета на този тип кораби. Оказва се, че е прав и „Морски вестник” му благодари за своевременната корекция.
На първо място, най-характерната разлика е „П”-образната мачта, която на корабите от серията „Варна” не съществува. На второ място, при внимателното увеличаване на образа, се вижда, че името на кораба, замрежено от леерите на плаващия док, е от шест букви, а не от пет („Варна”). А с шест букви от посочената серия кораби е само „Плиска”!
В „Морски вестник” вече сме публикували снимки и данни за кораба „Пловдив”, който е еднотипен с „Плиска”:
7 септември 2013 г. Снимка на моторния кораб „Пловдив” (1966 - 1985 г.) в Бургаския залив

9 септември 2013 г. Съединението (1885 г.) и моторният кораб „Пловдив”
От публикуваните снимки се вижда, че силуетът е такъв, какъвто е и на кораба от снимката, когото първоначално определихме като „Варна”. Да си припомним за това, което се знае за „Плиска”:
На 29 юли 1966 г. в Амстердам, Холандия, е вдигнат българският флаг на м/к „Плиска” (бивш FIDELIO), построен през 1959 г. в Норкьопинг, Швеция, с товароподемност 6558 тона. Първи капитан на кораба (Pliska - IMO 5114569) е Любомир Генов, а първи главен механик - Тодор Тодоров. „Плиска” е в състава на Параходство БМФ до 15 август 1988 г., когато е бракуван и предаден за нарязване на вторични суровини (това става в Алиага - Турция на 31 август 1988 г.).
В публикация от вестник „Труд” (1 февруари 1974 г.) узнаваме, че с кораба „Плиска” е поставено началото на износа на стоки на ДСО „Булгарплод” чрез палети от стереопор, изработени в гр. Грудово (дн. Средец). Това, драги читатели, е станало преди 40 години ... Изнасяме плодове за чужбина в палети, изработени у нас със суровина, произведена в „Нефтохим”. А сега? Но това е друга тема ...
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моторният кораб „Плиска” в каталог на СО „Воден транспорт”.
Моторният кораб „Плиска” на плаващия док в КРЗ „Одесос”.
Скица тип General Arrangement на „Плиска”.
Моторният кораб „Пловдив” в Бургаския залив, 1976 г. Снимката е от фонда на Държавен архив – Бургас.
Публикацията във в. „Труд”от 1 ноември 1974 г.
Украшението на носа на „Пловдив”, „Плиска” и „Русе” е флагът на Параходство „Български морски флот”.