НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БЪЛГАРСКО ВОЕННОМОРСКО ПРИСЪСТВИЕ НА
ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА
ВОЙНА

В „Морски вестник” вече сме писали за Охридската морска патрулна група на България (1943 - 1944 г.): 6 септември 2009 г. Корабът-убиец „Илинден” е плавал и под български флаг
За това българско военноморско присъствие на Охридското езеро в официалната „История на българския Военноморски флот” (С., 1989 г.) има все пак едно изречение. Но не се споменава нищо за това дали са действали български военни моряци на Охридското езеро по време на Първата световна война. А такива действия има!
В бр. 9 на сп. „Морски сговор” от м. ноември 1936 г. е публикуван некролог за 42-годишния главен механик на парахода „Балкан” Кирил Качамаков. Възпитаник на Морското училище (тогава Машинното училище
при Флота - випуск 1911 г.), той си отива от този свят в Анверс, на борда на кораба, „от бързо развиваща се болест”. В редовете на тази скръбна вест откриваме твърде интересната информация, че: „Когато нашата войска достигна до брега на Охридското езеро и почувства нужда от съобщения и охрана на езерото, той беше изпратен с моторна лодка и екипаж в подчинение на войската ни. Там Кирил Качамаков, далеч от непосредствените си началници, показа своите качества на отличен механик, опитен началник и храбър родолюбец”.
Макар и само в едно изречение, в некролога е синтезирано съдържанието на действията на екипажа на подофицера: „Не веднъж е рискувал живота си, за да може нощем под очите на неприятеля да пренася части, съобщения и материали за нуждите на войската, или пък да патрулира по езерото, за да наблюдава движението на противника. Когато получи заповед да отстъпи, той унищожи своя кораб, като взе със себе си най-цените части на мотора”. И още нещо, за което става дума по-нататък: и знамето! Българският военноморски флаг е най-ценната част на моторницата и той е върнат обратно там, където му е мястото: във Флота!
За всичко това Кирил Качамаков е удостоен с войнишкия кръст за храброст и с други военни отличия, както и с офицерски чин.
Обидно е и е тъжно, че не знаем нищо за този достоен български моряк! И забележете, че той не е опитен подофицер, врял и кипял във флотската служба - той е само един току що завършил Морското машинно училище випускник!
Обидно е и е тъжно, че сме проспали този никак немаловажен епизод от военноморската ни история. Толкова ли много моторни лодки сме имали, че сме пропуснали загубата на едната от тях след отстъплението на българските войски от района на Охридското езеро в края на Първата световна война ...
Но, по-добре късно, отколкото още по-късно ... Нека от тук нататък не забравяме за тази недописана страница и се опитаме по-скоро да я допишем!
Атанас ПАНАЙОТОВ