НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 САМО ИСТИНАТА!
Истина, истина ви казвам, делото на тримата видни еднакво от всички страни памфлетописци Бай Янко, Янчо Бакалов (инженер) и моя милост – Ръка Маринова, ще пребъде във вековете! Няма как да не пребъде, защото няма как. Който се съмнява поне мъ-ъ-ничко, нека напрегне трите си неврона, неудавени в менте-алкохол и да каже честно, имало ли е нещо, което троицата да са предсказали и да не се е сбъднало. Не си мъчете неврончетата напразно, направо ви казвам, че няма. Доказателства бол, а ето и последното: В поредния доклад от Брюксел някоя си мома, с инициали ЕК, била дала да се разбере, че  вече станало ясно какъв цирк се вихри в Българийката. Верселям, разбрали са най-после. Ако бяха чели редовно е-Морския ни вестник и тримата негови верни сътрудници, отдавна щяха да са чули за предложението на фриза на сградата на Народното събрание да се постави автентичният национален девиз, „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ ЦИРКА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ!”. Това, което се мъдри там за някаква „сила” е камуфлаж един вид, прах за хвърляне в очите на външните одит-мени. То още дядо Вазов се чудел, кой е измислил това за трудолюбивия български народ, обаче казал да не се шуми, за да не научат
„Съединението прави цирка още по-голям!”
истината чужденците, защото заеми ни трябвали. Преобул се Илия - пак в тия.
Апропо, пак се задават избори и пак искам да напомня за инициативата на блаженно отишлия си Бай Янко и неговото  „Училище за избиратели”. Този серт-старец носеше немалко здрав разум и беше предложил, като се гледат изборните листи, да се зачеркват имена на кандидати (и цели партийки) ако отговарят на някои признаци. Например, ако видите, че е бил главен редактор на в. „Демокрация”, а сега оглавява атаката - кертик! Ако му викат Ментата, а се прави, че не знае кой му го е измислил и защо - сиктир! Ако фамилията му е Стани шеф!, а първото му работно място е начело на Министерския съвет - отнюд! Ако някога, като майор от МВР, е скъсал пагона си, за да не напусне любимата БКП - до стената! Ако е бил началник склад на високотехнологична апаратура „Правец” в едно министерство, на което  после е станал министер - бирдем в канала! Ако се е кланяла на Негово Величество премиера на Републиката от Кобург-Гота, а сега е стожер на реформаторите - дух под опашката!  Има и още, ама когато му дойде времето!
А сега искам да споделя една своя отколешна мечта - да отдадем почит на харизмата и уникалното творческо наследство на рано напусналия ни Бай Янко, като учредим една награда на негово име. Един паметен знак, например, обкичен със символи, олицетворяващи епохалните му идеи, който да краси гръдта на най-изявените и заслужили негови сподвижници и последователи. Предлагам името на нагръдния знак да бъде БЯС, абривиатура на нетленното „Бай Янко Справедливи”. Вижте само как ще звучи един ден в независимия печат репортаж за бъдещи полют-баталии от площадния парламент: „Закичил гърди с БЯС, лидерът на хунвейбините показа среден пръст на опонента си, който го опика със светло жълти капки от висотата на партийния си мехур”. Красота, феерия и демократичност, на която сме се наслушали и нагледали, само БЯС дето ни липсва.
И като така, обръщам се към нашия приятел, сътрудник и съмишленик Туко Рамирес: Ел Команданте, седни, моля те и предложи ескиз на наградния знак, като не забравяш и реверса, някои само там надничат, да знаеш!

P.S.
Ало, господин Никой, по стар навик слухтим, но бдим и виждаме даже зад фикуса, така че - внимавай! Или ще подкрепиш идеята, или...

Писа Ръка МАРИНОВА
Илюстрацията е предложена от автора