НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 И АЗ ПОКДРЕПЯМ ПРОТЕСТА!

По повод на:
22 януари 2014 г. Протест против строежа на малцинствен блок на зелена площ в ж.к. „Възраждане”
23 януари 2014 г. Подкрепям протеста!

Обръщението на г-н Калъчев трогна и мен. Ако бях във Варна, щях да съм на 23-ти пред Общината. Реших чрез „Морски вестник” да подкрепя протестиращите морално. След това видях, че г-н Шишков вече е сторил това. Не се бях замислял, че е възможно да има такъв зловещ сценарий за Варна. За съжаление изглежда логичен. Фактите - какво се случи в рамките на 1 месец и къде са варненците от моя кръгозор (20 януари 2014 г. От деструктор - конструктор) - на практика напълно се вписват в този сценарий.

Искът на живущите в кв. „Възраждане” ми се струва напълно основателен. Защо?

Един пример от недалечното минало
Не се отличавам с блестяща памет, но един филм-репортаж от средата на 80-те на миналия век разтърси детските ми очи и ще го помня цял живот. Къде точно се развива действието, за съжаление не помня. Но за какво става дума? Репресивният комунистически режим явно е бил решил да „култивира” някоя от малцинствените махали. За целта за обитателите й са построени и обзаведени два нови блока. С чии средства – сещате се сами. Филмът представяше, как живеят новодомците само след 2 месеца. Картината бе потресаваща:
- Кон на 5-тия етаж
- Прасета и кокошки по стълбището
- Асансьорът не работи
- Ток в целия блок няма
- Избените помещения на 2 нива бяха пълни с отпадни (да не използвам друга дума) води
- Прозорци – няма. Дограмата е изгорена. Някакви найлони вместо стъкла.
- Паркетът е свален и изгорен. Къде?
- Във ваната. Идеално огнище, „отговарящо на всички противопожарни изисквания”
- и т.н., и т.н.

Нека кажа още веднъж – всичко това само 2 месеца след въдворяването на новодомците.

Няма нужда да Ви занимавам с личните си наблюдения и взаимодействие с въпросните групи. Мога да кажа само едно. Лично моят опит е дефинитивно негативен. Не искам да обобщавам и генерализирам, навсякъде има хора и хора. Както например сред новите жители на Варна, израсли по кварталите, има изключително стойностни и загрижени за града хора, така и сред старите варненци има откровени злосторници. Но това е друга тема, която все още се удържам да засегна с конкретните факти.

Доси ВАСИЛЕВ