НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 В КОМАНДВАНЕТО НА ВМС СЕ ПРОВЕДЕ
ГОДИШЕН АНАЛИЗ ЗА 2013-А ГОДИНА

На 23 януари 2014 г. в Щаба на Военноморските сили се проведе годишен анализ на бойната подготовка и дисциплината във флота за учебната 2013-а година. Присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, заместник-командирът на ВМС комодор Димитър Денев, командирът на Военноморска база - ВМС комодор Митко Петев, представители на Съвместното командване на силите и командирите на военни формирования.
В експозето си началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев се спря на всички направления, по които е работено през изминалата учебна година, като посочи положителните и отрицателните страни в подготовката.
Изводите от дейността на Военноморските сили са, че Щабът и подчинените военни формирования изпълниха всички поставени задачи. Повишиха се знанията и уменията на основния команден състав по познаване и прилагане на основните нормативни и стандартизационните документи. Успешно бяха планирани и проведени тактическото учение на Военноморска база - ВМС, двете компютърно-подпомагани командно-щабни учения - на противоминна тактическа група и тактическа група патрулни кораби, националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2013” и командно-щабно учение „Морски щит 2013”. Сертификацирана бе фрегатата „Верни”, която е част от декларираните сили за участие в операции и мисии на НАТО.
Военноморските сили дадоха своя принос в мисия на Българската армия Подкрепа на международния мир и сигурност с успешното участие на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR” като част от състава на постоянната военноморска група  на НАТО в Средиземно море. Корветата „Решителни” и базовият миночистач „Прибой” участваха в двете активации на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „BLACKSEAFOR”, която е международна инициатива на страните от Черноморския регион. Офицери от флота участваха във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратските действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия „ATALANTA” и антипиратската операция  НАТО в Аденския залив „OCEAN SHIELD”.
В изпълнение на мисия Принос към националната сигурност в мирно време групите за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси обезвредиха десетки намерени морски и артилерийски невзривени и опасни боеприпаси. Вертолет от авиобаза „Чайка” участва в операция по търсене и спасяване на море, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.
Снимки: www.navy.mod.bg
Командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов.
Част от участниците в годишния анализ на бойната подготовка и дисциплината във флота за учебната 2013-а година.
Момент от годишния анализ на бойната подготовка и дисциплината във флота за учебната 2013-а година.