НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МОРЕТО ОБИЧА ДРЪЗКИТЕ
В присъствието на елитна аудитория и по инициатива на Държавния дипломатически институт и Държавния културен институт към министъра на външните работи, в салон на Министерството на външните работи бе открита изложбата „Морето сближава всичко далечно”. Изложбата бе открита от министъра на външните работи г-н Кристиян Вигенин, който очерта приоритетите на нашата страна по време на ротационното й председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.
Слово при откриването произнесе и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, на когото принадлежи заслугата за избора на тази изложба като представителна по повод 125-годишнината на най-старото висше училище у нас. Подбраната експозиция включва ценни образци на карти и гравюри на Черно море от ІІ до ХІХ век. Кратко експозе за същността на проекта и за селекцията на експонатите направи д-р Стефан Пейков от Международния търговски и културен център ГЕОПАН в Бургас.
Гост на събитието бе кметът на черноморската Община Приморско д-р Димитър Германов, който произнесе съдържателно слово, което прилагаме към съобщението. Между специално поканените гости бе Н. пр. Димостенис Стоидис, посланик на Р. Гърция, председателствуваща в момента ЕС. Той прояви голям интерес към отделни карти и експонати, включени в изложбата. Бе съобщена новината, че изложбата предстои да бъде показана в Баку, столицата на Азербайджан, както и в повечето страни, членки на организацията и техни университети.

Словото на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов можете да прочетете в рубриката „Документи” за м. януари 2014 г.


Фотоилюстрациите са осигурени от: Държавния културен институт на МВнР. Автор: Д. Мурджев
Министър Вигенин по време на откриването на изложбата и основните инициатори на събитието: проф. Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, г-жа Таня Михайлова - директор на Държавния дипломатически институт към Министъра на външните работи на Р. България, г-жа Людмила  Димитрова - директор на Държавен културен институт към министъра на външните работи, д-р Стефан Пейков – автор на изложбата „Морето сближава всичко далечно”.
Д-р Димитър Германов произнася своето слово.
Проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” пред един от експонатите, които предизвикаха най-голям интерес сред присъстващите - цветна рисунка на герба на Шишмановци, направена от арабски пътешественик по средновековен ръкопис от ХІV век и открита в Кралския архив в Мароко.