НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЖИВОТЪТ НА М/К „РУСЕ” – 1976-1977 Г. ТРЕТА ЧАСТ
Новата 1977 г. посрещнах на море с кораб „Русе“, на преход за Бургас. Това беше последния ми рейс като втори помощник. Щях да слизам в отпуск и да се явявам за правоспособност „щурман от далечно плаване“. Това беше последната правоспособност преди „капитан далечно плаване“ и с нея можех да заема длъжността на старши помощник в далечно плаване на кораб с неограничен тонаж. В началото на януари 1977 г. корабът подхождаше към Бургас.
С пристигането на рейда, корабът застана на котва. Контролата се качи на борда, свърши си работата, корабът получи свободна практика и жълтият флаг „Quebec“ беше свален. Рейдовият катер на БМФ в Бургас застана на борда ни и половината екипаж слезе в почивки, а другата половина останахме на борда. След около 4-5 дни щяхме да се сменим с отпочиналата смяна. Както винаги, капитанът Васил Рангелов каза на старши помощника, че един от двамата трябва да остане, а той слиза.
На борда останахме старши помощника Росен Гинев и аз, плюс вторият механик, четвъртият механик, трима моряци, двама мотористи, един готвач и един камериер. По тогавашните правила се изискваше да имаме на рейда поне две правоспособни вахти, което в горния състав беше изпълнено.  …

Пълният текст на разказа на к.д.п. Орлин Станчев можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.