НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЕСТНИК „СТАЛИНСКО ЗНАМЕ” ЗА „ПЪРВИЯТ УСПЕХ НА
РАБОТНИЦИТЕ ОТ СУХИЯ ДОК”

Известно е, че в периода между 20 декември 1949 г. и 20 октомври 1956 г. Варна носи името Сталин. За да бъде в унисон с тази промяна, тогавашният градски официоз „Народно дело” се преименува на „Сталинско знаме”. Предлагаме на читателите на „Морски вестник” информация от страниците на този вестник, бр. 213 (1706) от 7 септември 1955 г.
Публикацията е озаглавена „Първият успех на работниците от Сухия док” и е посветена на първото докуване на кораб в новопостроения Сух док. От нея научаваме, че докуването на първия кораб (параходът „Шипка”), започнало на 1 септември е приключено успешно на 5 септември и в дърводелския цех на завод 1 „Георги Димитров” (така тогава се нарича варненския корабостроителен завод) вече подготвят подпорите и клиновете за ремонта (докуването) на следващия кораб. Не без гордост се посочва, че всички съоръжения на новия док работят отлично.
Безспорно, началото на работата на Сухия док е знаменателно събитие в българския кораборемонт. Затова учудват скромните размери на публикацията по повод на това – Сухият док е огромно по мащабите си съоръжение за тогавашната българска икономика и е единствено по рода си на Балканския полуостров. Възможната причина за тази излишна скромност най-вероятно е тази, че Сухият док все пак е военният обект 586 и основното му предназначение по време на Студената война е да ремонтира съветски артилерийски крайцери. На практика, в Сухия док е ремонтиран един-единствен такъв крайцер, но пък съоръжението продължава да работи и днес без проблеми.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Главата на варненския официоз през 1955 г.
Публикацията в „Сталинско знаме”.