НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 40 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЯХТ-КЛУБ
„КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ – ПОРТ ВАРНА”

През м. януари 1974 г. е основан ведомственият яхт-клуб на ДСO „Воден транспорт”. Яхт клубът е изграден за работниците и служителите от системата на ДСО „Воден транспорт” на територията на града, достъпен и за семействата им. Радетели и учредители още от 1973 г. са известни ветроходци и професионални моряци, сред тях Иван Георгиев, кап. Атанас Йонков, инж. Константин Славов, Пенко Жеков, Стоян Паунов и кап. Николай Йовчев. Още същата година започва закупуването на ветроходни яхти и детски състезателни съдове.
Основна цел на основателите е яхт клубът да работи за масовизирането и популяризирането на туристическото ветроходство. Наред с това клубът е и най-активният „деец” за продължението и приемствеността на моряшката професия.
В своята история яхт клубът работи по специална учебна програма, целяща повишаване ветроходната подготовка на своите членове. Той е организатор и домакин на престижни за Черно море състезания като регата „Георги Димитров” (проведена за първи път през 1976 г. като международна с маршрут Варна – Одеса – Варна), ветроходно рали за купата на Община Варна, детска регата „Юнга”. След успешното околосветско плаване на капитан Георги Георгиев, изтъкнат и обичан от всички членове деятел и понастоящем патрон на клуба, той става водещ център и стожер на всички, които обичат морето и ветроходството. След смъртта на Георги Георгиев през 1980 г., с решение на Управителния съвет, клубът е преименуван на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев - Порт Варна”. Клубът представя България на най-големите ветроходни състезания в района на Източното Средиземноморие и Егея. Доказателство за това са десетките купи, експонирани в каюткомпанията на клуба. Десетки младежи минали през школата на яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”, понастоящем плават като моряци и капитани по всички морета и океани на Планетата, запазили обичта и признателността към любимия клуб.

https://morskimusey-bg.com/nowini/jan2014.html
Снимките са от дигиталния архив на „Морски вестник”
Една от първите яхти на яхт-клуба е „Сириус”, доставена през 1975 г. Най-вляво е капитан Георги Георгиев.
На борда на „Сириус” през 1975 г. Вторият от дясно на ляво е известният ни маринист Иван Георгиев – Зъбата, първият главен механик на учебния ветроход „Калиакра”.