НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 И ГИГАНТЪТ „СЕДОВ“ АКОСТИРА, ЦЯЛА ВАРНА СЕ
СТЕЧЕ НА ПРИСТАНИЩЕТО ЗА „ТОЛ ШИПС“

Най-големият четиримачтов кораб в света – руският „Седов“, акостира вчера на варненския порт, за да участва в регатата SCF Black Sea Tall Ships 2014. Гигантският ветроход е последният участник в морското събитие, на което Варна е домакин до 3 май. „Седов” застана на VII корабно място около 10.00 ч., точно с навлизането на първите посетители на ветроходния фест. Слънчевото време в морската столица и очакваният интерес към корабите, извиха дълги опашки от посетители пред ветроходите от клас А.
„Седов” е построен през 1921 година, той наречен с името „Магдалене Винен II“.  После е бил продаден и преименуван на „Комодор Джонсън“. След  Втората световна война „Комодор Джонсън” е предаден от Великобритания на Съветския съюз като репарация, заедно с ветрохода „Крузенщерн” , който също участва в „Тол Шипс“ и акостира във Варна вчера. „Седов“ е вписан в книгата на рекордите „Гинес” като най-голям четиримачтов ветроходен кораб в света. 
С пристигането на руският гигант ветроходите от клас „А“, акостирали във варненският порт,  станаха осем. Това са българските „Калиакра“ и „Роял Хелена“, руските – „Мир“, „Надежда“, „Крузенщерн“ и „Седов“, румънският „Мирча“ и пакистанският „Рах Навар“. В клас „В“ са четири ветрохода – „Адорнате” (Румъния), „Атила” (Испания), „Бодрум” (Турция) и „Джоана Лукреция” (Великобритания). В класовете „C“ и „D“, където попадат ветроходните яхти, са съответно „Сий Адвенчър” (Финландия) , „Пюър Хани” (Русия) и руските „Акела” и „Викинг”. От надпреварата, след инспекция от страна на STI, отпаднаха „Феникс” (България) и „Витяз” (Русия).

По информации от Пресцентъра на регатата SCF Black Sea Tall Ships 2014
Поглед към три от участващите в регатата кораби („Мир”, „Мирча” и „Роял Хелена”) от борда на „Седов”. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Най-големият четиримачтов кораб в света – руският „Седов“, акостира вчера на варненския порт, за да участва в регатата SCF Black Sea Tall Ships 2014. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
На палубата на „Седов” само часове след заставането му на VII корабно място във Варна-изток. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Опашка от очакващи да се качат а борда на „Мир”. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
И „Крузенщерн“ привлече стотици посетители. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Снимка за спомен на борда на „Надежда”. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ