НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕДСТАВИХА „ОТ ЧУКАРИТЕ КРАЙ ЕРМА ДО КАПИТАНСКИЯ
МОСТИК” ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

В навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и българската култура, във Военноморския музей беше представена книгата „От чукарите край Ерма до капитанския мостик”. Автор е Евгения Рангелова-Пеева (1941 - 2013 г.). Тя е дъщеря на капитан далечно плаване Славчо Рангелов и внучка на капитан Васил Филев. Дълги години е сътрудник и приятел на Военноморския музей.
Книгата обединява разкази за живота на двамата капитани от българския търговски флот и изборът им да се посветят на морето, за обратите в съдбата на фамилията. Издаването й е дело на децата на автора - Слав и Калина Пееви.
Освен биографиите, са включени и няколко изследвания на Е. Рангелова-Пеева и статии на военна и морска тематика. Сред тях са: очерци за капитан Евтим Василев Филев и к.д.п. Георги Генов. Впечатлява издиреното и съставено родословно дърво на възрожденския род Хаджипетрови/Хаджиматееви от Котел, както и изследването, посветено на участието на търговския ни флот в дейностите при възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството през 1940 г. Книгата е богато илюстрирана със снимки от семейния архив и от фонда на Военноморския музей.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com