НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ШПАГА НА ДИПЛОМАТ - ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦ МАЙ ВЪВ
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Шпагата и униформата на Емануел Тедески - белгийски консул във Варна в средата на ХIХ век, бе избрана за експонат на месец май във Военноморския музей.
Шпагата е чиновническа, произведена в Германия, Кралство Бавария, в периода между 1825 - 1848 г. Тя е с обща дължина - 900 мм. Дължина на канията е 770 мм. Острието представлява стоманен прав клин с позлатени елементи. Ефесът и гардът също са с позлата, украсени с флорални мотиви, много фина и прецизна ювелирна изработка. Ръкохватката е седефена, а върху нея в позлатено поле посредством гравировка е нанесена хералдическа символика с вензела на баварския крал Людовик І Вителсбах (1825-1848 г.) и корона. Чиновническите шпаги от този вид са широко разпространени през ХІХ и началото на ХХ в. в много европейски страни.
Униформата е от тъмносиньо сукно и се състои от фрак и панталон. Фракът е с права войнишка якичка, богато украсена със сърмени флорални мотиви, които украсяват и капаците на джобовете, и маншетите на ръкавите. Панталонът е украсен с два канта започващи от джобовете и стигащи до края на крачолите. Кантовете са сърмени и изпъстрени с дъбови листа.
Шпагата и униформата са предадени в Морския музей през 1936 г. от Българския народен морски сговор, информираха от Военноморския музей.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Част от шпагата Емануел Тедески - белгийски консул във Варна в средата на ХIХ век.