НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БЪЛГАРИТЕ ОТ „РОЯЛ ХЕЛЕНА” СА ПЪРВИ ВЪВ ВТОРАТА ГОНКА НА „ТОЛ ШИПС”
Добрата тактика изведе ветрохода на призовото място в състезанието от Сочи до Констанца

Българският ветроход „Роял Хелена” е първи по коригирано време във втората гонка на международната регата SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Екипажът изпревари легендите „Мир” и „Надежда” (Русия) в надпреварата от руското пристанище Сочи до Констанца (Румъния). Добрата тактика, отличното владеене на възможностите на баркентината и ентусиазираният екипаж доведоха нашите до победата.
Капитанът Христан Димитров, момчетата и момичетата от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”, и опитните професионалисти осъществиха девиза си „Роял Хелена - България - победа”, който скандираха на парада на екипажите във Варна. Те успяха да обърнат в своя полза безветрието, да уловят добрия вятър и да оставят зад себе си „Седов” - най-големият ветроход на света, който водеше в началото на гонката. „Роял Хелена” ще запише втора историческа победа за България в регатата „Тол Шипс” след влизането в призовата тройка през есента на 2013 г. в Средиземно море. Той ще се класира сред първите три най-бързи ветроходи в генералното класиране след като стана трети в първата гонка от Варна до Новоросийск и първи в етапа Сочи-Констанца.
„Роял Хелена” ще участва в парада на
Ветроходът „Роял Хелена” спечели първо място във втората гонка на черноморската „Тол Шипс” регата Сочи-Констанца.
Румънският ветроход „Мирча” бе един от гигантите, които бяха изпреварвани от българската баркентина „Роял Хелена” (вдясно) в надпреварата до Констанца.
екипажите в Констанца на 25 май и в парада на ветрилата на 26 май. Ветроходът е посланик на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.
Корабът ще акостира на Морска гара Варна на 28 май в 12 часа, когато ще бъде посрещнат от духова музика.
Очаква се варненци да посрещнат подобаващо морската гордост „Роял Хелена” и да изразят признателността си.
Протоколът от класирането на „Роял Хелена” от втората гонка на черноморската регата може да се види в интернет в сайта на организаторите STI - https://www.tallshipsraces.com/results/. Повече за морските стажове и възможности за плавания на ветрохода „Роял Хелена” - https://www.topsail.bg/.

Искра СОТИРОВА