НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МУЗЕЙ, ХРАМ И ТЕХНИКА-УНИКАТ НА КОРАБИТЕ
НА „ТОЛ ШИПС”

Сертификат от Книгата на рекордите Гинес е сред най-ценните експонати на ветрохода „Седов”

Руският гигант „Седов”, наречен на един от най-смелите полярни изследователи, е сред забележителните участници в Черноморската „Тол Шипс” регата във Варна. На борда на ветрохода има морски музей. На лично място в него е документът от Гинес, който удостоверява, че баркът е най-големият платноход в света. Той е построен през 1921 г. в град Кил, Германия. През 1945 г. е преустроен от търговски в учебен. На мястото на един от трюмовете е оформен изискан капитански салон за гости със свещници и часовник-щурвал.
За да бъде управляван „Седов”, на вахта са петима човека. Трима от тях са рулеви и движат огромния щурвал пред мостика във вятър и дъжд. На носа денонощни дежурства дават постоянно наблюдаващи. По стара морска традиция знаците между дежурните се дават със склянка (биене на корабната камбана).
„Седов” пристига във Варна след околосветско плаване, което започва през 2012 г. На борда му се обучават 102-ма курсанти от Мурманското държавно военноморско училище. Сред тях са и девет момичета, които учат за капитани, радисти, механици. Наравно с момчетата те се качват по 54-метровите мачти, за да „отварят” платната, въртят лебедки, за да движат реите, шкурят дървените части и лакират, където е нужно.
„Нашият кораб не може точно да се нарече музей на техниката, той по-скоро е действащ експонат”, казва Кристине Хибер. Германката е ръководител на практикантите на руския ветроход „Крузенщерн”. Той е само с 4 метра по-къс и с 2 метра по-тесен от „Седов”. Преподавателката с възхищение показва механизми и щурвал от 1926 г., които работят перфектно и до днес. Модерни са само навигацията и средствата за сигурност. На мястото на залата за занимания по навигационни карти сега има малък православен храм. До Богородица с младенеца в него са образите на Свети Николай Чудотворец и Свети адмирал Ушаков.
Първо участие в Черно море на голяма регата прави учебният ветроход „Рах Навар” от Пакистан. На него се обучават курсанти от два морски колежа и Военноморската академия на Пакистан. Името на ветрохода означава „много бърз”, обяснява лейтенант Умаир Хир, помощник-капитан по навигацията.

По материали на пресцентъра на Черноморската „Тол Шипс” регата
Поглед към „Седов” от палубата на „Надежда”. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Част от палубната механизация на „Седов” наистина е с музейна стойност. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
За да бъде управляван „Седов”, на вахта са петима човека. Трима от тях са рулеви и движат огромния щурвал пред мостика във вятър и дъжд. Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Моряци от пакистанския кораб „Рах Навар” се снимат за спомен до щурвала от 1926 г., който работи перфектно и до днес. Снимка пресцентър на Черноморската „Тол Шипс” регата.
Доброволецът Иван и третият помощник-капитан на „Седов” показват морския музей на борда. Снимка пресцентър на Черноморската „Тол Шипс” регата.