ПОДВОДНИЧАРИТЕ ОТБЕЛЯЗАХА 98-ТА ГОДИШНИНА
НА ПОДВОДНОТО ПЛАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ

По инициатива на Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) вчера неговите членове отбелязаха в тесен кръг 98-та годишнина от тържественото вдигане на българския военноморски флаг на борда на първия български подводник -  UB 18.
Ритуалът се е състоял на 25 май 1916 г., на кея в резиденция „Евксиноград“, в присъствието на Н.В. Цар Фердинанд, както и принцовете - Борис и Кирил. Интересен е фактът, че след ритуала, с принцовете на борда, подводникът излиза на море, потапя се във Варненския залив, ляга на дъното, а командирът - лейтенант Никола Тодоров черпи с кафе високите си гости.
Празникът бе отбелязан на територията на Пункта за базиране Варна, с любезното съдействие на неговия командир - капитан І ранг Камен Кукуров - последен командир на Осми дивизион подводници от ВМС.  Ветераните - подводничари посетиха музейната сбирка на Пункта за базиране Варна, където са изложени експонатите на музея на подводното плаване и положиха цветя пред орелефа на контраадмирал Иван Вариклечков - първи помощник-командир, а след това и командир на подводник UB 18, пред Адмиралтейството във Варна.
Празникът традиционно завърши в ресторант „Трите лъва“.

От УС на СПРБ
Снимки: Павел ДИМИТРОВ
НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Участниците в тържеството на борда на моторния катер, който ги отвежда в Пункта за базиране Варна.
Ветераните - подводничари посетиха музейната сбирка на Пункта за базиране Варна, където са изложени експонатите на музея на подводното плаване.
Ветераните - подводничари разгледаха и най-новите попълнения в снимковата галерия на музейната сбирка.
На борда на подводницата „Слава“, която очаква някой ден да се превърне в музей.
Ветераните-подводничари положиха цветя пред орелефа на контраадмирал Иван Вариклечков.