НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ - ВАРНА ГОСТУВА С
ИЗЛОЖБА В ГАБРОВО

Изложба на Военноморския музей - Варна „Морето и моряшката съдба. Символи на храбростта” бе открита в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър” в Габрово на 25.04.2014 г. Тя е посветена на героичните прояви на моряците по време на войните и в мирно време и е по повод 6 май - Денят на храбростта и празникът на Българската армия.
Повече от 100 експоната и 16 фотоекспозиционни табла потапят в морската атмосфера и дават възможност на посетителите да се запознаят с напрегнатото ежедневие на моряците и героичните моменти във флота.
Показани са най-значимите морски победи на българския военен флот: първата българска морска победа - успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие” от отряда български торпедоносци по време на Балканската война на 7 срещу 8 ноември 1912 г.; взривяването на руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война, попаднал на българско минно заграждение; успехите на бреговата артилерия при защитата на българските брегове по време на войните, като особено внимание е отделено на морския бой при Балчик на 13 декември 1916 г.
Значимо място е отделено на героите от войните и мирновременните герои. Сред тях са: к.д.п. Иван Томов - капитан на кораба „Княгиня Мария Луиза”, който на 30 май 1941 г. спасява пристанището и част от Пирея от гибелна катастрофа; моряците, загубили живота си, за са осигурят безопасни водни пътища; мирновременните герои: старшина І степен Димитър Атанасов и старшина ІІ степен Стефан Михалев, които с цената на живота си спасяват от пожар корабите, на които служат, и екипажите им.
Не са забравени и героите от търговския флот, участващи в спасителни операции при морски катастрофи. Примерите са много. Посетителите на изложбата могат да се запознаят с някои емблематични случаи, сред които спасяването на екипажа на съветската атомна подводница К-8 от българския кораб „Авиор” (1970 г.) и подвига на главния механик на круизния кораб „Коста Конкордия” българина Петър Петров по време на спасяването на над 500 души при потъването на лайнера през януари 2012 г.
Специфична форма на героизъм е самотното околосветско плаване на капитан Георги Георгиев - първият българин, който обикаля света с яхта, като подобрява дотогавашния рекорд и е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981-1982 г.
Включените в изложбата предмети, снимки и документи гостуват за първи път в гр. Габрово и ще останат тук до средата на месец юни 2014 г.

Съвместна публикация на morskimusey-bg.com и morskivestnik.com
На снимките са представени отделни кътове от изложбата на „Морето и моряшката съдба. Символи на храбростта”.