НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОСРЕЩАНЕТО НА „КАЛИАКРА” И „РОЯЛ ХЕЛЕНА”
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ИВО ТАНЕВ

Посрещането на двата български учебни ветрохода, участвали в  SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, се превърна в събитието на деня, а защо не и на седмицата за Варна. Час преди официалното посрещане, на Варненския вълнолом се бе струпало множество, което се любуваше на курсиращите във Варненския залив „Калиакра” и „Роял Хелена”. За първи път в нашата морска история двете баркентини отплаваха заедно в едно голямо състезание и се завърнаха заедно, развели гордо родния трибагреник. Не без основание, по време на официалната церемония, кметът на Варна Иван Портних посочи, че изявите на двата ветрохода не само засилват кандидатурата на града за европейска столица на културата, но и затвърждават новите му претенции да бъде и столица на ветрилата.
Напълно заслужено, „Роял Хелена” акостира първа, посрещната с овации и с марш, изпълнен от Представителния духов оркестър на ВМС. Украсена в празнична разцветка, след нея застана и „Калиакра”, посрещната с възгласи от множество ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”. Те приветстваха своите приятели, изкачили се по реите на фок-мачтата на ветрохода.
Предлагаме на читателите на „Морски вестник” първите минути от този нов ветроходен празник на Варна със снимките на нашия читател, приятел и автор Иво Танев.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Иво ТАНЕВ
„Калиакра” с ветрилата – плакати „Варна – европейска столица на културата 2019 г.” курсира във Варненския залив.
За първи път в нашата морска история двете баркентини отплаваха заедно в едно голямо състезание и се завърнаха заедно, развели гордо родния трибагреник.
Поглед към „Калиакра” и „Роял Хелена” от точка „зад вълнолома”.
Напълно заслужено, „Роял Хелена” акостира първа, посрещната с овации.
Участието на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов вдигна градуса на позитивните емоции.
„Калиакра” бе посрещната с възгласи от множество ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”. Те приветстваха своите приятели, изкачили се по реите на фок-мачтата на ветрохода.
Трофеите на „Калиакра”.
Слизането не е по-лесно от качването!