НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН КОРАБ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА
Американският ракетен крайцер Вела Гълф (USS Vella Gulf)  ще акостира в пристанище Варна на 30 май 2014г., като част от мисията си за насърчаване на мира и стабилността в региона.
Мисията на кораба е свързана с работа със съюзниците от НАТО във връзка с общите цели, демонстрираща ангажимент на Съединените щати за засилване и подобряване на оперативната съвместимост в региона.
ВМС на САЩ рутинно изпраща кораби в Черно море в съответствие с международната конвенция от Монтрьо и с международното право.
Корабът Вела Гълф, базиран в Норфък, Вирджиния, участва в няколко мисии в зоната на отговорност на Шести американски флот,  допринасяйки за регионалната морска сигурност, провеждане на двустранни и многостранни мисии за обучение, както и в подкрепа на операциите на НАТО в целия регион.
Шести флот, със седалище в Неапол, Италия, извършва пълната гама от операции по морска сигурност и мисии за сътрудничество и сигурност в зоната на действие, в сътрудничество със съюзнически и междуведомствени партньори, в подкрепа на сигурността и стабилността в Европа и Африка.
По време на престоя на кораба в гр. Варна, командирът на кораба Робърт Кац ще се срещне с кмета на Варна, както и с представители на командването на Военноморска база - ВМС. Членове на екипажа на кораба ще изиграят футболен мач с курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й Вапцаров“  на спортната площадка до Двореца на културата и спорта  в Морската градина  в неделя от 09,30 ч.
Представители на медиите, които желаят да отразяват посещението на кораба, са поканени на брифинг с капитан Кац на 30 май 2014 г. в 12,00 ч. на пристанище Варна. За допускането им в района и придвижването до кораба е необходимо да бъдат в 11,40 ч. пред товарния вход на Пристанище Варна, срещу сградата на „Морска администрация” - Варна.