НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Росен Плевнелиев:
„ТОЛ ШИПС” Е НАЙ-КРАСИВОТО СЪБИТИЕ В
БЪЛГАРИЯ

Президентът връчи на екипажа на ветрохода „Калиакра” почетен знак по случай 30-тия юбилей на кораба

„Най-реномираното състезание във света във всички възможни регати е тук във Варна, Варна е столицата и аз съм абсолютно убеден, че това е поредното доказателство, не само за организационния комитет и не само за кмета, но и за хората тук, които са безкрайно гостоприемни и аз чух изклютелно добри думи от екипа и от организаторите”, заяви президентът на България Росен Плевнелиев във Варна като патрон на най-прочутата ветроходна регата в света - „Тол Шипс”.
Държавният глава пристигна на пристанището в морския град заедно с кмета Иван Портних. Президентът поздрави лично капитаните на ветроходите, част от доброволците и организаторите. Те му връчиха подаръци и споделиха с него впечатления от регатата.
Плевнелиев беше посрещнат на борда на българската баркентина „Калиакра” от капитана Делян Радев. По случай 30-тия юбилей на кораба държавният глава връчи на капитана своя почетен знак за вдигане на авторитета на българското мореплаване по света.
Президентът специално благодари на доброволците, работещи по организацията на надпреварата. „Стотици от тях работиха много, за да се случи  това толкова важно събитие в корабоплаването. Нека също си дадем сметка, че тази регата, наречена „Тол Шипс”, а по-рано „Къти сарк”, е безспорно едно от най-важните международни събития, които някога са провеждани в България и съм абсолютно убеден, че безспорно е едно от най-красивите”, каза патронът на регатата.
Днес в Пункта за базиране - Варна Росен Плевнелиев ще приеме Парада на ветрилата на ветроходите, участници в Международната регата „Блек Сий Тол Шипс регата 2014”. От борда на военния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев” президентът ще даде начало на Парада на ветрилата, който започва в 13 ч., съобщиха от пресцентъра на „Блек Сий Тол Шипс регата 2014”.
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Президентът Росен Плевнелиев на борда на „Калиакра”.
Почетният знак на президента на Република България, който бе връчен на екипажа на „Калиакра” (аверс).
Почетният знак на президента на Република България, който бе връчен на екипажа на „Калиакра” (реверс).
Постановлението на президента за награждаването на на екипажа на „Калиакра”.
Подаръкът, който президентът получи от екипажа на румънския ветроход „Адорнате”.
В очакване на президента, на „Калиакра” вдигнаха едното от ветрилата, с които ще се рекламира кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.